Ciastka semlor to szwedzka duma kulinarna. Obok cynamonowych drożdżowych bułeczek kanelbulle są najbardziej znanym na świecie wypiekiem z tamtych stron. Semlor kuszą wzrok swoim nadzwyczaj apetycznym wyglądem - puszysta drożdżowa bułeczka posiada niemałą ilość kremu marcepanowego oraz bitej śmietany. Semlor z wielkim apetytem zajada się w Szwecji z okazji Tłustego Wtorku, czyli fettisdag, jednakże wiele osób, jakie mają do nich szczególną słabość, serwuje je sobie regularnie przez cały rok.
Zobacz także: Przepyszne mango lassi. Ten koktajl zagwarantuje Ci energię, zdrowie i wspaniałą cerę
Do upieczenia ciastek semlor będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 ml mleka, 10 g suchych drożdży, 2 oraz 1/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej mąki chlebowej), 100 g roztopionego masła, 1/3 szklanki cukru do wypieków, 2 i 1/2 łyżeczki kardamonu (utartego na świeżo w moździerzu), 1 jajko o rozmiarze M, pół łyżeczki soli morskiej.
Dodatkowo do posmarowania: 1 jajko o rozmiarze M roztrzepane z łyżką mleka.
Do zrobienia kremu marcepanowego będziemy potrzebowały składników, takich jak:
200 g zmielonych migdałów, 1/3 szklanki cukru do wypieków, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki cukru wanilinowego, 1 łyżka kardamonu (utartego na świeżo w moździerzu) 1 łyżka śmietanki kremówki 36%, około 100 ml wody, ziarenka z jednej laski wanilii.
Do zrobienia bitej śmietany będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru i utrwalacz do bitej śmietany.
Łączymy składniki na ciasto i wyrabiamy je przez około kwadrans (aż będzie bardzo elastyczne). Wkładamy je do miski, nakrywamy bawełnianą lub lnianą szmatką i odkładamy na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.
Po upłynięciu wskazanego czasu dzielimy ciasto na szesnaście części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia w sporych podstępach, nakrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na czterdzieści minut. Gdy podrosną, smarujemy je roztrzepaną masą jajeczno-mleczną.
Pieczemy semlor w temperaturze 220 stopni przez około dziesięć minut aż do uzyskania apetycznego złocistego odcienia.
Po upieczeniu i przestygnięciu odcinamy ich góry. Dobrze mieszamy składniki na krem marcepanowy i przekładamy go do rękawa cukierniczego. Przygotowujemy bitą śmietanę - ją także przekładamy do kolejnego rękawa.
Wyciskamy masę marcepanową, a następnie bitą śmietanę na spody bułeczek. Nakrywamy je kapturkami, które posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także: Jesienna moda. Dzięki tym 3 topowym trendom z Paryża będziesz zachwycała swoimi strojami