Włoska uczta. Przepyszne risotto z borowikami i tymiankiem

To danie zachwyci każdego smakosza!
Włoska uczta. Przepyszne risotto z borowikami i tymiankiem
Fot. iStock
02.09.2022

Risotto to kulinarna duma malowniczej Laguny Weneckiej. Powstało tam i nadal powstaje tam jego najwięcej wersji, w tym te najwykwintniejsze. Po dziś dzień wenecjanie z typowo włoską pasją spierają się z mediolańczykami o to, gdzie narodził się pomysł na tę pyszną potrawę. Oba miasta przypisują sobie bowiem tę niemałą zasługę. Jedno jest pewne, ryż w smakowitym kremowym sosie, do którego dodaje się mnóstwo apetycznych składników, takich jak na przykład grzyby (w tym naturalnie białe oraz czarne włoskie trufle), czy szparagi, je się w północnych Włoszech już od XIV stulecia. Warto wspomnieć, że jest to ryż specjalnego gatunku: arborio, carnaroli lub vialone nano.

Zobacz także: Najbardziej tajemnicze perfumy. Są piękne, uwodzicielskie i trudno o nich zapomnieć

Smakowite risotto z borowikami i tymiankiem

Składniki

Do przygotowania dania będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g ryżu do risotto, 1 litr bulionu warzywnego, 1 duża drobno pokrojona cebula, 2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, 10 kawałków suszonych borowików, 150 g świeżych borowików, kilka sporych łyżek masła, 80 ml białego wytrawnego wina, 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, spora garść tartego parmezanu, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałązka świeżego tymianku.

Sposób przygotowania

Moczymy suszone borowiki przez noc w wodzie. Nazajutrz osuszamy je dokładnie, kroimy i dorzucamy do bulionu. Świeże borowiki kroimy na plasterki. Dusimy je na łyżce masła przez kilka minut aż zmiękną. Następnie wyjmujemy je z patelni, doprawiamy solą oraz pieprzem i odkładamy na bok.

Szklimy cebulę na maśle. Po kilku minutach dodajemy do niej czosnek i wsypujemy ryż. Smażymy przez kilka minut na małym ogniu i znów dokładamy łyżkę masła. Wlewamy na patelnię połowę porcji wina. Mieszamy, czekając aż wyparuje.

Dodajemy kilka łyżek bulionu i kolejną porcję wina. Znów mieszamy i czekamy aż wyparują. Powtarzamy kilkakrotnie cały proces, wlewając do ryżu wskazaną ilość bulionu, co powinno zająć około 20 minut. Pod koniec dodajemy do ryżu kilka łyżek parmezanu.

Risotto jest gotowe, jeżeli ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Wtedy zdejmujemy danie z ognia i dodajemy do niego natkę pietruszki oraz odłożone świeże grzyby. Mieszamy, a następnie dosypujemy do dania resztę parmezanu, listki tymianku i dwie łyżki masła.

Smacznego!

Zobacz także: Królowa stylu z Paryża. Poznajcie Marę Lafontan

Polecane wideo

Jesienna moda. Dzięki tym 3 topowym trendom z Paryża będziesz zachwycała swoimi strojami
Jesienna moda. Dzięki tym 3 topowym trendom z Paryża będziesz zachwycała swoimi strojami - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 02.09.2022 09:51
Może wstyd się przyznać ale ja jestem słabą kucharkę, lepiej wychodzi mi zamawianie jedzenia przez roomservice niż jego przygotowywanie. A risotto bardzo lubię :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie