Pełen słodyczy, ale i bardzo orzeźwiający smak koktajlu o nazwie mango lassi, ma swoich amatorów na całym świecie. To najbardziej znany indyjski koktajl, którego w Indiach wypija się każdego dnia nieprawdopodobnie duże ilości. Co ciekawe, kosztuje się go tam już od setek lat.
Zobacz także: Mojego chłopaka chyba pociągają mężczyźni...
Pierwowzorem koktajlu jest tak zwane lassi, słonawy napój wymyślony w okolicach Pendżabu, przyrządzany na bazie jogurtu oraz wody, do którego dodaje się wiele przypraw, na przykład kardamon, chili, miętę, czy kmin rzymski. Swego czasu postanowiono połączyć z jogurtem, odrobiną wody oraz kardamonem bardzo dojrzałe mango. Wyszedł z tego koktajl zachwycający niebanalnym smakiem i bardzo apetycznym kolorem.
Jeśli regularnie będziemy raczyły się przepysznym mango lassi, możemy liczyć nie tylko na wzrost witalności, czy poprawę odporności, ale także i na piękniejszą cerę. Otóż zawarte w mango składniki uelastycznią ją, świetnie nawilżą i sprawią, że będzie wspaniale promienne.
Oto przepis na mango lassi idealne.
Do przygotowania mango lassi będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 dojrzałe mango, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/3 szklanki wody, łyżka miodu, szczypta świeżo zmielonego kardamonu (3 ziarenka obieramy ze skorupek i ucieramy w moździerzu).
Obieramy mango ze skórki i wybieramy nożem miąższ, który przekładamy do blendera. Dodajemy do niego resztę wyżej wymienionych składników i miksujemy na aksamity mus. Koktajl podajemy schłodzony i udekorowany listkami mięty. Możemy także dodać do niego kostki lodu.
Zobacz także: Czy to powód do niepokoju, że on ciągle porównuje mnie do swojej byłej dziewczyny?