Jedyna w swoim rodzaju korsykańska kuchnia intryguje zachwycającymi smakami i aromatami. Jej bardzo ważnym elementem są świeże zioła, które dodają jej niemałej wyrazistości.
Jeśli dopiero zaczynamy interesować się kulinariami z tej części świata, koniecznie przygotujmy na śniadanie doskonały omlet z serem oraz apetyczną miętową nutą. Tradycyjnie do omletu dodaje się korsykański ser o nazwie brocciu, jednakże z racji tego, że jest bardzo trudno dostępny w naszym kraju, można użyć owczej rolady serowej albo ricotty. I one wypadną świetnie w tym śniadaniowym daniu.
To będzie najpyszniejszy omlet, jaki jadłyście!
Zobacz także: Dlaczego warto regularnie jeść lody?
Do zrobienia omletu korsykańskiego będziemy potrzebowały składników, takich jak cztery duże jajka, szczypta soli morskiej, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu, kawałek masła (około 10 g), dwie gałązki świeżej mięty, kilka kawałków rolady owczej, łyżka oliwy.
Roztrzepujemy jajka wraz z solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy. Wlewamy jajka na patelnię. Po chwili dodajemy do masy jajecznej listki mięty oraz niewielkie kawałki sera.
Omlet smażymy pod przykryciem przez kilka minut.
Świetnie smakuje wraz z chrupiącą bagietką skropioną oliwą.
Smacznego!
Zobacz także: Ten obłędnie tani preparat to największy wróg niedoskonałości cery. Każda z nas powinna mieć go pod ręką