Niewielkie kruche zbożowe paluszki pokryte czekoladą to przekąska idealna. Co ciekawe, wywodzi się ona z Japonii. Pyszne cienkie paluszki w rozmaitych polewach są tam chętnie pałaszowane już od lat sześćdziesiątych. Warto zacząć przygotowywać je w również domu. To doskonała zabawa, która przyniesie fantastyczny efekt. Podobne paluszki będą idealną przegryzką na imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Ciężko się od nich oderwać!
Zobacz także: Jak supermodelki dbają o urodę? Koniecznie poznaj ich triki!
Do upieczenia domowych paluszków będziemy potrzebowały składników, takich jak: 65 ml skondensowanego słodzonego mleka, dwie łyżeczki wody, szklanka mąki pszennej, łyżka cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 55 g masła w temperaturze pokojowej, szczypta soli morskiej.
Oprócz tego przygotowujemy polewę czekoladową, do jakiej zrobienia powinnyśmy mieć pod ręką, tabliczkę mlecznej lub gorzkiej czekolady, mleko zagęszczone oraz kolorową cukrową posypkę do dekoracji.
Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, sól oraz masło. W efekcie mamy uzyskać do mieszaninę podobną do kruszonki.
Następnie dodajemy do niej skondensowane mleko. Miksujemy ciasto przez kilka minut i formujemy je w kulę. Owijamy ją folią i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. Po wskazanym czasie wydzielamy z ciasta niewielkie kawałki i rolujemy je na stolnicy. Powinny być cienkie i mieć około piętnaście centymetrów.
Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy paluszki w temperaturze 170 stopni przez dziesięć - dwanaście minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej dwie łyżeczki mleka zagęszczonego. Zanurzamy przestudzone paluszki w czekoladowej masie, obtaczamy w cukrowej posypce i odstawiamy do wyschnięcia.
Smacznego!
Zobacz także: Dwa najbardziej jadowite pająki w Polsce. Lepiej trzymać się od nich z daleka...