Upały towarzyszą nam już od dłuższego czasu. Ułożenie odpowiedniego jadłospisu na dni, w które temperatury sięgają 30 stopni i więcej, nie jest wcale takie proste. Po jakie produkty powinnyśmy sięgać, żeby się najeść, ale się nie objeść?
Zobacz także: Pieczemy szarlotkę idealną. Nie sposób się od niej oderwać!
Koktajl z warzyw i owoców to świetna alternatywa dla tradycyjnego śniadania. Zapewni ci prawdziwy zastrzyk energii z samego rana i pobudzi do działania. Do jego przygotowania możesz wykorzystać ulubione warzywa i owoce. Możesz je łączyć w dowolny sposób i cieszyć się ich smakiem.
W trakcie upałów jako przekąski bardzo dobrze sprawdzą się warzywa sezonowe. Cukinię, brokuły czy pomidory możesz jeść same bądź zrobić z nich sałatkę, czy pyszny sos np. do makaronu.
Świeże warzywa możesz jeść na surowo lub przyrządzić z nich zupę. Zupa ugasi pragnienie i na długo zaspokoi głód. Możesz przygotować ją tradycyjnie na gorąco lub odpowiednio do pogody za oknem – na zimno. W tej roli świetnie sprawdzi się chłodnik. Możesz zrobić go na bazie kefiru, jogurtu bądź maślanki. Dodatkami, które się najlepiej sprawdzą w takiej zupie na zimno, będzie rzodkiewka, ogórek czy koperek. Nie zapomnij także o botwince, która nada daniu różowy kolor.
Może to oczywiste, ale podczas upałów najlepiej jest sięgać po wodę. Osobom, które są fanami słodkich i gazowanych napoi, picie zwykłej wody może nie przypaść do gustu. Jest na to rozwiązanie – można do niej dodać owoce, a najlepiej sezonowe. Możesz ja dodawać w wybranej formie – w całości bądź w plastrach, czy też wyciśnięte.
Alternatywą dla wody będzie lemoniada, do której przygotowania wykorzystasz sok z cytryny i wodę. Najlepiej jest ją przygotować wieczorem, aby móc wstawić na noc do lodówki i rano cieszyć się schłodzonym napojem.
Zobacz także: Urocze różowe beziki z różanym aromatem sprawią, że Twój podwieczorek stanie się niezapomnianą ucztą