Owocowe konfitury świetnie sprawdzają się zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców sezonowych. Przetwory z truskawek, malin, jagód oraz wiśni od lat robią nasze mamy i babcie. Dżemy jemy nie tylko na kanapkach. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast czy nawet dań obiadowych. Jak je przechowywać, aby cieszyć się ich pysznym smakiem jak najdłużej?
Zobacz także: Pieczemy szarlotkę idealną. Nie sposób się od niej oderwać!
Zanim zaczniesz przekładać wcześniej przygotowany dżem do słoików, upewnij się, że pokrywki nie są uszkodzone. Jeśli będą wygięte i słoik się nie domknie, na przetworach szybko może pojawić się pleśń.
Właściwy sposób przechowywania dżemów zależy od sposobu ich przyrządzania. Warto wiedzieć, że te przetwory, których nie poddano pasteryzacji, najlepiej jest trzymać w lodówce. Pamiętaj, aby spożyć je w ciągu kilku dni, ponieważ mogą się zepsuć.
Dżemy, które zostały wcześniej dobrze zakonserwowane, należy z kolei przechowywać w chłodnych i dobrze wentylowanych miejscach. Wówczas będą dobre do spożycia nawet kilka miesięcy później. Świetnie się tu sprawdzi piwnica czy spiżarnia. Jeśli jednak nie dysponujesz żadną z nich, możesz wykorzystać nawet kuchenną szafkę. Najlepsza będzie taka, która znajduje się daleko od źródeł ciepła. Ważne jest także, aby nie była narażona na promienie słoneczne.
Zobacz także: Pyszna i wspaniale wyglądająca ogrodowa focaccia. Twoi goście oszaleją na jej punkcie