Jeżeli marzy nam się smakowity, ale też fantastycznie wyglądający podwieczorek, koniecznie powinnyśmy zabrać się za pieczenie różowych bezików z apetyczną różaną nutą. Warto dodać, że bezowe ciasteczka doskonale sprawdzą się też jako deser dla gości. Są tak urocze, że będą stanowiły nie tylko przyjemną słodką przegryzkę, ale również i wspaniałą ozdobę stołu. Co więcej, można je przygotować w bardzo prosty sposób.
Zobacz także: Rozstałam się z partnerem przez jego poglądy. Nie widziałam innego wyjścia
Do upieczenia bezików będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 białka jajek o rozmiarze L, 230 g cukru, 1 łyżeczka octu winnego, 2 łyżeczki spożywczej wody różanej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, odrobina różowego barwnika spożywczego.
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni - koniecznie bez termoobiegu. Ubijamy białka na sztywną pianę. W trakcie miksowania stopniowo dodajemy do nich cukier, mąkę ziemniaczaną, ocet, barwnik oraz wodę różaną. Długo miksujemy po każdej dodanej porcji składników.
Przekładamy pianę do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z piany owalne apetyczne kształty.
Pieczemy bezy przez 25 minut w temperaturze 120 stopni. Potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy je przez kolejnych czterdzieści pięć minut.
Beziki doskonale smakują także z kremem powstałym na bazie serka mascarpone zmieszanego z białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Wystarczy przełożyć krem do miseczki i potem wedle upodobania nakładać go łyżką na beziki.
Zobacz także: Pieczemy szarlotkę idealną. Nie sposób się od niej oderwać!