Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To od niego zależy nasze samopoczucie, jak i stopień witalności. To dzięki niemu przez wiele godzin możemy miewać się świetnie i tryskać energią lub... nie mieć na nic siły ani ochoty. Jeżeli przez nasze dotychczasowe śniadaniowe zwyczaje czujemy się niezbyt energetycznie, nadszedł czas, aby je zmienić. Od teraz zacznijmy przygotowywać śniadanie idealne, czyli pyszne, bardzo sycące i dodające nie lada wigoru domowe muesli. Gdy choć raz się go spróbuje, nie chce się jeść rano nic innego!
Zobacz także: Obłędne DOMOWE SUSHI: Wcale nie jest takie trudne! Zrobisz je w mig
Do zrobienia domowego muesli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 g płatków owsianych, 200 g płatków żytnich, 100 g migdałów, 100 g nerkowców, 100 g orzechów włoskich, 50 g pestek dyni, 50 g siemienia lnianego, 3 łyżki sezamu, 100 g suszonych daktyli, 100 g rodzynek, 100 g suszonych moreli, 100 g wiórków kokosowych, 2 łyżeczki cynamonu, 160 ml miodu, 150 ml oliwy.
Wszystkie składniki poza suszonymi owocami przekładamy do miski, dokładnie mieszamy, a następnie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
W trakcie pieczenie kilka razy mieszamy muesli. Jest gotowe, kiedy osiągnie apetyczny złocisty odcień. Gdy wystygnie, dodajemy do niego rodzynki, daktyle oraz morele, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do słoików.
Smacznego!
Zobacz także: Rozstałam się z partnerem przez jego poglądy. Nie widziałam innego wyjścia