Smakowita szarlotka niejedno ma imię. Amatorki jabłkowych wypieków mają do wyboru wielką ilość jej odsłon: a to prowansalską z wykwintną tymiankową nutą, a to amerykańską, w której pełne słodyczy oraz przyjemnej kwaskowatości karmelizowane owoce kryją się pod przyjemną dla oczu szachownicą z ciasta, kajmakową, budyniową i wiele wiele innych.
Dziś proponujemy wersję szarlotki, której nie sposób przypisać do danego kraju, jako że czerpie z kilku jej rodzajów, zarówno amerykańskiej, polskiej, jak i wiedeńskiej. Jedno jest pewne - jest tak pyszna, że jeśli raz jej zasmakujemy, wejdzie na stałe do naszego wypiekowego repertuaru.
Zobacz także: Pyszna i wspaniale wyglądająca ogrodowa focaccia. Twoi goście oszaleją na jej punkcie
Do przygotowania ciasta na szarlotkę będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 130 g masła, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 żółtko z jajka o wymiarze L, 1 łyżka gęstej śmietany.
Do przygotowania nadzienia do szarlotki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 kg jabłek (najlepszy gatunek do wypieków, czyli szara reneta lub antonówka), kilka łyżek soku z cytryny, spora garść rodzynek moczonych przez około 3 godziny w wodzie, opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek cukru trzcinowego, 3 łyżki cynamonu, ziarenka z jednej laski wanilii.
Mieszamy składniki na ciasto. Robimy to jak najszybciej - za długie wygniatanie nie przysłuży się jego kruchości. Następnie owijamy kulę ciasta folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na godzinę.
Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 1/3 jego ilości zostawiamy na wierzch.
Jabłka obieramy ze skórek, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy je na grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy owoce warstwami na cieście, posypując je mieszanką cukru trzcinowego, cukru waniliowego oraz ziaren wanilii.
Na owocach układamy szachownicę z pasków ciasta. Pieczemy szarlotkę przez 45 lub 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Doskonale smakuje z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Zobacz także: Czy on się przestraszy, że w tym wieku jestem dziewicą?