Pieczemy szarlotkę idealną. Nie sposób się od niej oderwać!

Jest tak pyszna, że jeśli raz jej zasmakujemy, z pewnością wejdzie na stałe do naszego wypiekowego repertuaru.
Pieczemy szarlotkę idealną. Nie sposób się od niej oderwać!
Fot. Unsplash
19.08.2022

Smakowita szarlotka niejedno ma imię. Amatorki jabłkowych wypieków mają do wyboru wielką ilość jej odsłon: a to prowansalską z wykwintną tymiankową nutą, a to amerykańską, w której pełne słodyczy oraz przyjemnej kwaskowatości karmelizowane owoce kryją się pod przyjemną dla oczu szachownicą z ciasta, kajmakową, budyniową i wiele wiele innych.

Dziś proponujemy wersję szarlotki, której nie sposób przypisać do danego kraju, jako że czerpie z kilku jej rodzajów, zarówno amerykańskiej, polskiej, jak i wiedeńskiej. Jedno jest pewne - jest tak pyszna, że jeśli raz jej zasmakujemy, wejdzie na stałe do naszego wypiekowego repertuaru. 

Zobacz także: Pyszna i wspaniale wyglądająca ogrodowa focaccia. Twoi goście oszaleją na jej punkcie

Przepis na szarlotkę idealną

Składniki

Do przygotowania ciasta na szarlotkę będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 130 g masła, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 żółtko z jajka o wymiarze L, 1 łyżka gęstej śmietany.

Do przygotowania nadzienia do szarlotki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 kg jabłek (najlepszy gatunek do wypieków, czyli szara reneta lub antonówka), kilka łyżek soku z cytryny, spora garść rodzynek moczonych przez około 3 godziny w wodzie, opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek cukru trzcinowego, 3 łyżki cynamonu, ziarenka z jednej laski wanilii.

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki na ciasto. Robimy to jak najszybciej - za długie wygniatanie nie przysłuży się jego kruchości. Następnie owijamy kulę ciasta folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na godzinę

Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 1/3 jego ilości zostawiamy na wierzch. 

Jabłka obieramy ze skórek, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy je na grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy owoce warstwami na cieście, posypując je mieszanką cukru trzcinowego, cukru waniliowego oraz ziaren wanilii.

Na owocach układamy szachownicę z pasków ciasta. Pieczemy szarlotkę przez 45 lub 50 minut w temperaturze 180 stopni

Doskonale smakuje z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Zobacz także: Czy on się przestraszy, że w tym wieku jestem dziewicą?

Polecane wideo

Zmysłowe makijaże idealna na randki
Zmysłowe makijaże idealna na randki - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie