Obłędna domowa pizza na grubym cieście. Zawsze się udaje!

Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, czy lunch, pyszna puszysta pizza ze szpinakiem będzie doskonałym rozwiązaniem.
Obłędna domowa pizza na grubym cieście. Zawsze się udaje!
Fot. iStock
27.08.2022

Przepyszna i bardzo sycąca pizza na grubym cieście to doskonały pomysł na lunch, obiad, czy kolację. Robi się ją bardzo prosto i nie musimy obawiać się, że jej przygotowanie się nam nie powiedzie, nawet wtedy, jeżeli nie mamy większego kulinarnego doświadczenia. 

Do dzieła!

Zobacz także: Tego lepiej nie jeść na pusty żołądek. Będziesz ospała, zdenerwowana, rozboli Cię brzuch

Pyszna pizza na grubym cieście ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki

Do przyrządzenia pizzy na grubym spodzie będziemy potrzebowały składników, takich jak: 450 g mąki pszennej, najlepiej włoskiej typu 00, 30 g świeżych drożdży w temperaturze pokojowej, 250 ml ciepłej wody, płaska łyżeczka cukru, łyżeczka soli morskiej, 2/3 łyżki oliwy. 

Do przyrządzenia sosu do pizzy będziemy potrzebowały składników, takich jak: 150 g słodkich dojrzałych przetartych pomidorów, gałązka świeżego tymianku, łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta świeżo mielonego pieprzu. 

Przykładowe dodatki do pizzy: 2 opakowania tartej mozzarelli, spora garść świeżego szpinaku podsmażony na maśle wraz z czosnkiem i octem balsamicznym, pomidorki koktajlowe, drobno pokrojone suszone pomidory, kilka łyżek smażonych pieczarek. 

Sposób przygotowania

Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłej wody i dodajemy do nich łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstawiamy na dziesięć minut. Roztwór drożdżowy powinien podwoić w tym czasie swoją objętość i zacząć bąblować

Łączymy wraz z roztworem drożdżowym pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy je przez kwadrans, nakrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. 

Po wskazanym czasie ponownie przez chwilę ugniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na placek. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny lub czterdzieści minut.

Wykładamy na ciasto sos oraz pozostałe składniki. Wkładamy pizzę do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ją w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans aż do uzyskania apetycznego złocistego odcienia. 

Smacznego!

Zobacz także: Pechowe perły i śmiertelny opal. Wszystko o biżuteryjnych przesądach

Polecane wideo

Tego lepiej nie jeść na pusty żołądek. Będziesz ospała, zdenerwowana, rozboli Cię brzuch
Tego lepiej nie jeść na pusty żołądek. Będziesz ospała, zdenerwowana, rozboli Cię brzuch - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie