Kruche ciasto i pełne słodyczy pieczone brzoskwinie oraz wiśnie z apetyczną waniliową nutą to połączenie idealne. Jako że sezon brzoskwiniowy w pełni, warto z tej okazji zaserwować sobie przepyszną rustykalną tartę. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego nie może być z nią związane żadne kulinarne niepowodzenie. To smakowity francuski deser, który zawsze się udaje!
Zobacz także: Crème brûlée, czyli przepyszny deser, o jakim długo nie da się zapomnieć
Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 zimne jajko w rozmiarze L, szczypta soli morskiej.
Ponadto powinnyśmy mieć pod ręką 300 g pokrojonych na średnie kawałki dojrzałych brzoskwiń, garść wiśni bez pestek, kilka łyżek cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz ziarenka z jednej laski wanilii.
Szybkimi ruchami zagniatamy składniki na ciasto aż do powstania jednolitej masy. Pamiętajmy, aby nie wygniatać go za długo, ponieważ po upieczeniu stanie się za twarde. Kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę/półtorej.
Po upłynięciu wskazanego czasu rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, podsypujemy go mąką i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - do upieczenia tarty rustykalnej nie potrzebujemy żadnej formy.
Nakładamy na środek placka owoce obsypane cukrem i ziarenkami wanilii i zawijamy ciasto na zakładkę. Nie dociągamy go do środka, a na brzegach zostawiamy 2 centymetry wolnego ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy tartę przez 35 minut aż do osiągnięcia apetycznego złocistego odcienia.
Tarta świetnie smakuje podana wraz z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!
Zobacz także: Rozpływające się w ustach lodowe kanapki z jeżynami. Musisz spróbować! ♥