Czekoladowe eklery z orzechową nutą. Nie sposób się od nich oderwać!

Czekoladowe eklery zachwycą wszystkich łasuchów!
Czekoladowe eklery z orzechową nutą. Nie sposób się od nich oderwać!
Fot. Unsplash
07.08.2022

Mało kto nie ma słabości do eklerów. Lekkie, przyjemnie chrupiące ciastko, na którym nierzadko pojawia się pyszna słodka polewa, a w jakiego środku znajduje się rozpływający się w ustach krem, to w końcu deser, jakiego trudno sobie odmówić. Te smakowite ciastka zajada się już od XIX wieku. Przepis na eklery narodził się zaś w królestwie deserów, czyli Francji. Pomysłodawcą éclairs, czyli eklerów był Marie-Antoine Carême, niezrównany mistrz cukiernictwa oraz autor wielu książek o kuchni francuskiej. 

Warto zacząć przygotowywać eklery w domu! Robi się je bardzo prosto, a efekt jest zaskakująco wyrafinowany. 

Zobacz także: Rozpływające się w ustach lodowe kanapki z jeżynami. Musisz spróbować! ♥

Przepyszne czekoladowe eklery z orzechową nutą

Składniki

Do przygotowania ciasta na eklery będziemy potrzebowały składników, takich jak: 125 gram masła, 5 jajek, szklanka wody, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia.

Do przygotowania kremu do eklerów będziemy potrzebowały składników, takich jak: serek mascarpone, kilka łyżek cukru pudru, łyżka mielonych orzechów laskowych, tabliczka białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Do przygotowania polewy do eklerów będziemy potrzebowały składników, takich jak: tabliczka mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 100 mililitrów śmietanki kremówki + do posypki zmielone orzechy laskowe i całe orzechy włoskie lub pekan.

Oprócz tego przyda się nam rękaw cukierniczy. 

Sposób przygotowania

Roztapiamy masło, dodajemy do niego wodę i zagotowujemy. Powoli wsypujemy do niego mąkę i nie zdejmując garnuszka z ognia, przez cały czas mieszamy. Przerywamy, gdy uzyskamy gęstą, gładką masę. 

Przelewamy ją do miski i studzimy, a potem miksujemy, dodając do niej po jednym jajku. Na sam koniec wsypujemy do niej proszek do pieczenia. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego. 

Wyciskamy masę na blachę szeroką końcówką w odstępach - ciasto urośnie. Pieczemy eklery przez około dwadzieścia minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy je, gdy będą miały apetyczny złocisty odcień.

Gdy ostygną, przekładamy je kremem powstałym z białej czekolady, mielonych orzechów, kremu mascarpone i cukru pudru, a potem oblewamy je czekoladową polewą (roztapiamy czekoladę, dodajemy do niej śmietankę kremówkę i studzimy) i posypujemy orzechami. 

Wkładamy eklery do lodówki na kilka godzin. 

Zobacz także: Deser idealny. Smakowite waniliowe donuty z różowym lukrem

Polecane wideo

10 najbogatszych ludzi na świecie. Ile miliardów ma na koncie lider rankingu?
10 najbogatszych ludzi na świecie. Ile miliardów ma na koncie lider rankingu? - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 07.08.2022 10:31
Słowo "gram" odmienia się w języku polskim. Powinno się napisać "125 gramÓW", a nie "125 gram".
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie