Mało kto nie ma słabości do eklerów. Lekkie, przyjemnie chrupiące ciastko, na którym nierzadko pojawia się pyszna słodka polewa, a w jakiego środku znajduje się rozpływający się w ustach krem, to w końcu deser, jakiego trudno sobie odmówić. Te smakowite ciastka zajada się już od XIX wieku. Przepis na eklery narodził się zaś w królestwie deserów, czyli Francji. Pomysłodawcą éclairs, czyli eklerów był Marie-Antoine Carême, niezrównany mistrz cukiernictwa oraz autor wielu książek o kuchni francuskiej.
Warto zacząć przygotowywać eklery w domu! Robi się je bardzo prosto, a efekt jest zaskakująco wyrafinowany.
Zobacz także: Rozpływające się w ustach lodowe kanapki z jeżynami. Musisz spróbować! ♥
Do przygotowania ciasta na eklery będziemy potrzebowały składników, takich jak: 125 gram masła, 5 jajek, szklanka wody, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia.
Do przygotowania kremu do eklerów będziemy potrzebowały składników, takich jak: serek mascarpone, kilka łyżek cukru pudru, łyżka mielonych orzechów laskowych, tabliczka białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Do przygotowania polewy do eklerów będziemy potrzebowały składników, takich jak: tabliczka mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 100 mililitrów śmietanki kremówki + do posypki zmielone orzechy laskowe i całe orzechy włoskie lub pekan.
Oprócz tego przyda się nam rękaw cukierniczy.
Roztapiamy masło, dodajemy do niego wodę i zagotowujemy. Powoli wsypujemy do niego mąkę i nie zdejmując garnuszka z ognia, przez cały czas mieszamy. Przerywamy, gdy uzyskamy gęstą, gładką masę.
Przelewamy ją do miski i studzimy, a potem miksujemy, dodając do niej po jednym jajku. Na sam koniec wsypujemy do niej proszek do pieczenia. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego.
Wyciskamy masę na blachę szeroką końcówką w odstępach - ciasto urośnie. Pieczemy eklery przez około dwadzieścia minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy je, gdy będą miały apetyczny złocisty odcień.
Gdy ostygną, przekładamy je kremem powstałym z białej czekolady, mielonych orzechów, kremu mascarpone i cukru pudru, a potem oblewamy je czekoladową polewą (roztapiamy czekoladę, dodajemy do niej śmietankę kremówkę i studzimy) i posypujemy orzechami.
Wkładamy eklery do lodówki na kilka godzin.
Zobacz także: Deser idealny. Smakowite waniliowe donuty z różowym lukrem