Francuskie rarytasy. Przepis na wyśmienite makaroniki

Warto zacząć piec makaroniki w domu - to fantastyczna zabawa, której efekt da nam ogromną satysfakcję.
Francuskie rarytasy. Przepis na wyśmienite makaroniki
Fot. Unsplash
06.08.2022

Śmiało można rzec, że makaroniki, czyli macarons to od dekad jeden z symboli Francji. Te niesamowicie apetycznie wyglądające i równie ujmująco smakujące kolorowe ciasteczka, mają w sobie mnóstwo typowo francuskiej finezji oraz elegancji. Są po prostu małymi cukierniczymi dziełami sztuki.  

Mówi się, że aby uzyskać makaronikowy efekt idealny, koniecznie należy przestrzegać trzech złotych zasad, jakie są związane z etapami rozsmakowywania się w każdym ciastku. Są nimi takie oto hasła: croquant, czyli chrupki, co odwołuje się do delikatnie chrupiącej skorupki makaronika, moelleux, czyli miękki, co odnosi się do aksamitnie puszystego środka oraz fondant, czyli rozpływający się. To zaś odniesienie do wilgotnego nadzienia ciasteczka. 

Warto zacząć piec makaroniki w domu - to fantastyczna zabawa, której efekt da nam ogromną satysfakcję.

Zobacz także: Gruzińska uczta. Pyszne sycące khachpuri z jajkiem

Przepyszne makaroniki z kremem czekoladowo-lawendowym

Składniki

Do upieczenia makaroników będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 białka jajek o rozmiarze L, 2 łyżki cukru do wypieków, szklanka cukru pudru, szklanka bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórek, barwniki spożywcze. 

Do zrobienia kremu do makaroników, będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 gram białej czekolady, łyżeczka spożywczego suszu lawendowego, łyżka kwaśnej śmietany, łyżeczka cukru waniliowego. 

Oprócz tego przyda się nam silikonowa forma do pieczenia makaroników i rękaw cukierniczy.  

Sposób przygotowania

Ubijamy białka na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, przez cały czas ubijając. Gdy piana osiągnie pożądaną sztywność, dorzucamy do niej zmielone migdały, odrobinę dowolnego barwnika spożywczego i bardzo delikatnie mieszamy. 

Po odczekaniu dziesięciu minut przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na formę do makaroników. Pieczemy je przez 12 minut w temperaturze 160 stopni

Gdy ostygną, przekładamy je kremem powstałym na bazie czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, do której dodajemy suszoną lawendę, cukier waniliowy oraz łyżeczkę śmietany.  

Warto pamiętać, że makaroniki smakują najlepiej po dobie po przygotowaniu. 

Zobacz także: Deser idealny. Smakowite waniliowe donuty z różowym lukrem

Polecane wideo

10 najbogatszych ludzi na świecie. Ile miliardów ma na koncie lider rankingu?
10 najbogatszych ludzi na świecie. Ile miliardów ma na koncie lider rankingu? - zdjęcie 1
Komentarze (20670)
Ocena: 5 / 5
Melodia (Ocena: 5) 09.12.2024 21:27
Hej i pa
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 09.12.2024 19:37
٠٠$تت
zobacz odpowiedzi (1)
Melodia (Ocena: 5) 09.12.2024 19:34
Siema
zobacz odpowiedzi (1)
Młody (Ocena: 5) 04.12.2024 14:20
Ehhhhh znowu wracam i znowu wszyscy uciekają
odpowiedz
Młody (Ocena: 5) 02.12.2024 18:43
Sry ze jestem zadko ale niestety szkola mi uniemozliwia czesto
odpowiedz

Polecane dla Ciebie