Sushi to najbardziej znana potrawa, jaka wywodzi się z Japonii. Ma mnóstwo fanów na całym świecie. Nietrudno się temu dziwić, jako że zaprawione octem ryżowe pyszne kąski z ciekawym dodatkami, takimi jak na przykład krewetki, tykwa, czy daikon, czyli japońska rzodkiew, mają w sobie fantastyczną wykwintność, a dodatkowo szalenie apetycznie wyglądają. Jeśli chcemy przygotować niecodzienną kolację lub zaskoczyć swoich gości ucztą w orientalnym stylu, koniecznie zróbmy właśnie sushi.
Zobacz także: Deser idealny. Smakowite waniliowe donuty z różowym lukrem
W robieniu sushi bardzo przyda nam się mata bambusowa, dzięki której łatwiej będziemy mogły je zwijać.
150 gram filetu z łososia zamarynowanego w kilku łyżkach sosu sojowego, łyżce miodu, łyżce startego świeżego imbiru i dwóch łyżkach soku z limonki, półtorej szklanki ryżu do sushi, 3 łyżki zaprawy do ryżu (awase-zu), opakowanie prasowanych alg, serek Philadelphia, pokrojona duszna tykwa.
Marynowanego przez półtorej godziny łososia pieczemy przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i przestygnięciu kroimy go na niewielkie kawałki.
Kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie ryż do sushi i gotujemy go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Potem dodajemy do niego zaprawę i mieszamy.
Arkusz nori rozkładamy matową stroną na macie bambusowej. Na 2/3 powierzchni rozkładamy ryż, kawałki łososia i tykwę, które smarujemy serkiem Philadelphia. Następnie zaczynamy bardzo ciasno rolować arkusz, po czym kroimy go na niewielkie kawałki.
Zobacz także: Smakowita kukurydza po meksykańsku. Aromatyczna i genialnie prosta przekąska!