Gruzińska uczta. Pyszne sycące khachpuri z jajkiem

Khachpuri (chaczapuri) to obok pierogów khinkali jedno z najbardziej znanych i najsmakowitszych potraw kuchni gruzińskiej.
Gruzińska uczta. Pyszne sycące khachpuri z jajkiem
Fot. iStock
02.08.2022

Khachpuri to bardzo smakowity i sycący drożdżowy placek w kształcie łódeczki, w którego środku można znaleźć najczęściej serowe nadzienie, a w wersji adżarskiej również i jajko. Poza Gruzją podobne wypieki zajada się także w rejonach kaukaskich. W bardzo prosty sposób można przygotować khachpuri w domu. To doskonały pomysł na obiad!

Zobacz także: Przepis na najpyszniejsze jagodzianki ♥

Obiad w gruzińskim stylu: smakowite khachpuri

Składniki

Ciasto

Do przygotowania ciasta na khachpuri będziemy potrzebowały składników, takich jak 500 gram przesianej mąki pszennej, 200 mililitrów ciepłego mleka, 150 ml ciepłej wody, 25 gram świeżych drożdży, łyżeczka soli morskiej, łyżeczka cukru, oliwa.

Farsz

Tradycyjny biały ser gruziński, możemy zastąpić mieszanką fety (200 gram) oraz mozzarelli (300 gram). Poza fetą i mozzarellą będziemy potrzebowały szczypty świeżo mielonego pieprzu, kawałka masła i kilku jajek - w tym jednego roztrzepanego z dodatkiem mleka, którym posmarujemy brzegi łódeczek. 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy go na około dziesięć minut. W tym czasie powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.

Do miski przesypujemy mąkę i sól, dolewamy rozczyn drożdżowy oraz wodę i przez około kwadrans ugniatamy ciasto. Pod koniec smarujemy je trzema łyżkami oliwy i znów ugniatamy przez kilka minut, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.

Po wskazanym czasie rozwałkowujemy je na placek i dzielimy na cztery części, z których lepimy łódeczki z wgłębieniem. Odstawiamy je do wyrośnięcia na czterdzieści minut. Następnie nakładamy do wgłębień doprawione pieprzem serowe nadzienie, smarujemy ich brzegi jajkiem z mlekiem i pieczemy przez dziesięć minut w temperaturze 220 stopni.

Potem wyjmujemy je na chwilę z piekarnika i wlewamy do każdej po jednym jajku. Pieczemy przez kolejne trzy minuty aż do ścięcia jajek. Przed podaniem na każdym khachpuri kładziemy odrobinę masła.

Zobacz także: Przepyszny naleśnik Dutch baby z owocami lata. Na pewno skradnie serca wszystkich łasuchów!

Polecane wideo

Jak dzisiaj wyglądają aktorzy ze „Stranger Things”?
Jak dzisiaj wyglądają aktorzy ze „Stranger Things”? - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
GdzieWesele.pl (Ocena: 5) 03.08.2022 10:45
Świetnie się prezentuje. Musi być przepyszne :)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie