Amerykańskie pączki z dziurką w środku, czyli donuty to słodkości obok których nie sposób przejść obojętnie. Są bowiem nie tylko pyszne, ale też szalenie apetycznie wyglądają. Bardzo często dekoruje się je w kolorowymi glazurami i posypuje rozmaitymi dodatkami, na przykład wiórkami czekoladowymi, czy kawałkami chrupiących ciasteczek.
W Stanach Zjednoczonych zajada się donuty od XIX wieku. Tradycję przygotowywania pączków w tej części świata zapoczątkowali imigranci z Holandii. Owa charakterystyczna dziurka miała zaś sprawić, że donuty szybciej będą się smażyły i jednocześnie nie zaczną absorbować za dużo tłuszczu.
Zobacz także: Obłędne wege hot dogi, które pokocha dosłownie każdy
Do przygotowania około dwudziestu sztuk donutów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka soli morskiej, 14 gram drożdży instant, 500 gram mąki pszennej, 1 jajko i 4 żółtka (rozmiar L), 50 gram roztopionego ostudzonego masła, duża łyżka spirytusu.
Do przygotowania lukru będziemy potrzebowały składników, takich jak: cukier puder, różowy barwnik, ziarenka z jednej laski wanilii.
Lekko podgrzewamy mleko. Przelewamy je do miski i dodajemy drożdże. Przesiewamy do nich mąkę. Następnie dodajemy sól oraz cukier wanilinowy.
Ucieramy jajko i żółtka z cukrem na puszystą pianę, co powinno zająć około 10 minut. Pianę jajeczną łączymy z mąką. Zaczynamy wyrabiać ciasto - najlepiej przez około kwadrans.
Do wyrobionego ciasta dodajemy masło i spirytus. Znów je zagniatamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Po wskazanym czasie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką, wygniatamy i wałkujemy na placek. Wycinamy w nim szklanką kółka o średnicy około sześciu centymetrów. Znów zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut.
Rozgrzewamy w dużym garnku olej do 180 stopni (sprawdzamy termometrem kuchennym). Smażymy donuty przez 2 minuty z każdej strony, a potem przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Po ostudzeniu smarujemy donuty lukrem i dowolnie ozdabiamy, na przykład startą białą czekoladą lub różową cukrową posypką.
Przygotowujemy lukier. Do miski wsypujemy cukier puder i mieszając, dodajemy po łyżce wody aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Potem dosypujemy do niego ziarenka wanilii oraz odrobinę różowego barwnika.
Zobacz także: Czekoladowa lawa. Ten deser na pewno okaże się jedną z najpyszniejszych rzeczy, jakie jadłaś