Marokański smak, którego długo nie zapomnisz. Przepis na pyszny aromatyczny tażin

Mnóstwo dań wywodzących się z Maroka jest prawdziwą eksplozją aromatów i finezyjnych, jedynych w swoim rodzaju smaków. Jednym z nich jest tażin.
Marokański smak, którego długo nie zapomnisz. Przepis na pyszny aromatyczny tażin
Fot. Unsplash
31.07.2022

Kuchnia marokańska jest uważana za jedną z najciekawszych na świecie. Nietrudno dziwić się temu zaszczytnemu tytułowi, jako że mnóstwo dań wywodzących się z Maroka jest prawdziwą eksplozją aromatów i finezyjnych, jedynych w swoim rodzaju smaków. Jedną ze sztandarowych potraw kuchni marokańskiej, której rozmaite wariacje je się w tamtych stronach nadzwyczaj często, jest tażin (tadżin, tajine), czyli bardzo aromatyczny warzywno-mięsny gulasz. Swoją niezrównaną smakową wyrazistość zawdzięcza między innymi przyprawom, w których skład wchodzą na przykład nasiona kolendry, kmin rzymski, szafran, lawenda, czy płatki róż. 

Owe określenie odnosi się jednak nie tylko do dania, ale i do naczynia, w jakim się je zazwyczaj przygotowuje. To bardzo charakterystyczne ceramiczne misy z pokrywami o stożkowych kształtach, które nierzadko ozdabia się pięknymi kunsztownymi wzorami. 

Jeżeli nie mamy do dyspozycji autentycznego naczynia, możemy przygotować tażin na przykład w garnku żeliwnym. Naczynie do tażinu powinno mieć dziurkę, więc przed włożeniem go do piekarnika, odkręcamy uchwyt na pokrywie. 

Zobacz także: Czekoladowa lawa. Ten deser na pewno okaże się jedną z najpyszniejszych rzeczy, jakie jadłaś

Tażin z kiszonymi cytrynami i morelami

Składniki

Do przygotowania tażinu będziemy potrzebowały składników, takich jak 2 duże cebule pokrojone w piórka, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, szczypta szafranu, 3 listki laurowe, 80 gram suszonych moreli, czerwona papryka, żółta papryka, kilka dużych pomidorów, żółta i zielona cukinia, 100 gram migdałów bez skórki, dwie łyżki przyprawy harissa, łyżeczka przyprawy ras el hanout, 300 mililitrów bulionu warzywnego, garść listków świeżej kolendry, 1/3 kiszonej cytryny pokrojona na niewielkie kawałki. Opcjonalnie dodajemy również 1 kilogram ud z kurczaka. 

Sposób przygotowania

Jeśli zamierzamy przygotować tażin z kurczakiem, obsmażamy udka na złoto i odkładamy je na bok. W żeliwnym garnku szklimy cebulę i podsmażamy czosnek. Dodajemy do nich szafran i kiszoną cytrynę. Dorzucamy udka i przez chwilę smażymy.

Wlewamy do nich gorący bulion i przyprawiamy. Następnie układamy w garnku pokrojone na spore części warzywa, migdały oraz morele. Nakrywamy garnek pokrywą i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na pięćdziesiąt minut

Tażin posypujemy listkami kolendry i podajemy z kuskusem.

Zobacz także: Brownie jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Czas na matcha brownie!

Polecane wideo

Wnętrza i astrologia. Jaki styl mieszkania pasuje do Twojego znaku zodiaku?
Wnętrza i astrologia. Jaki styl mieszkania pasuje do Twojego znaku zodiaku? - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 1 / 5
Tarzan (Ocena: 1) 31.07.2022 22:11
A ja jestem Tarzan i skacze po lianach
odpowiedz

Polecane dla Ciebie