Kuchnia marokańska jest uważana za jedną z najciekawszych na świecie. Nietrudno dziwić się temu zaszczytnemu tytułowi, jako że mnóstwo dań wywodzących się z Maroka jest prawdziwą eksplozją aromatów i finezyjnych, jedynych w swoim rodzaju smaków. Jedną ze sztandarowych potraw kuchni marokańskiej, której rozmaite wariacje je się w tamtych stronach nadzwyczaj często, jest tażin (tadżin, tajine), czyli bardzo aromatyczny warzywno-mięsny gulasz. Swoją niezrównaną smakową wyrazistość zawdzięcza między innymi przyprawom, w których skład wchodzą na przykład nasiona kolendry, kmin rzymski, szafran, lawenda, czy płatki róż.
Owe określenie odnosi się jednak nie tylko do dania, ale i do naczynia, w jakim się je zazwyczaj przygotowuje. To bardzo charakterystyczne ceramiczne misy z pokrywami o stożkowych kształtach, które nierzadko ozdabia się pięknymi kunsztownymi wzorami.
Jeżeli nie mamy do dyspozycji autentycznego naczynia, możemy przygotować tażin na przykład w garnku żeliwnym. Naczynie do tażinu powinno mieć dziurkę, więc przed włożeniem go do piekarnika, odkręcamy uchwyt na pokrywie.
Zobacz także: Czekoladowa lawa. Ten deser na pewno okaże się jedną z najpyszniejszych rzeczy, jakie jadłaś
Do przygotowania tażinu będziemy potrzebowały składników, takich jak 2 duże cebule pokrojone w piórka, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, szczypta szafranu, 3 listki laurowe, 80 gram suszonych moreli, czerwona papryka, żółta papryka, kilka dużych pomidorów, żółta i zielona cukinia, 100 gram migdałów bez skórki, dwie łyżki przyprawy harissa, łyżeczka przyprawy ras el hanout, 300 mililitrów bulionu warzywnego, garść listków świeżej kolendry, 1/3 kiszonej cytryny pokrojona na niewielkie kawałki. Opcjonalnie dodajemy również 1 kilogram ud z kurczaka.
Jeśli zamierzamy przygotować tażin z kurczakiem, obsmażamy udka na złoto i odkładamy je na bok. W żeliwnym garnku szklimy cebulę i podsmażamy czosnek. Dodajemy do nich szafran i kiszoną cytrynę. Dorzucamy udka i przez chwilę smażymy.
Wlewamy do nich gorący bulion i przyprawiamy. Następnie układamy w garnku pokrojone na spore części warzywa, migdały oraz morele. Nakrywamy garnek pokrywą i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na pięćdziesiąt minut.
Tażin posypujemy listkami kolendry i podajemy z kuskusem.
Zobacz także: Brownie jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Czas na matcha brownie!