Kurki, czyli innymi słowy pieprzniki jadalne, lisice, kurze nogi, liszki, czy stągiewki, to niewątpliwie jedne z najbardziej smakowitych grzybów, jakie porastają nasze rodzime lasy iglaste. Wielu smakoszy uznaje ich smak także i za jeden z najszlachetniejszych. Nic dziwnego, że z taką niecierpliwością wyczekuje się każdego roku sezonu kurkowego. Owego kurkowego aromatu, jak i bardzo charakterystycznego wyglądu nie da się pomylić z żadnym innym, z wyjątkiem tak zwanej fałszywej kurki, czyli niejadalnej lisówki pomarańczowej (posiada gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki).
Poza tym, że kurki są nadzwyczaj smaczne, to także i bardzo zdrowe. Warto się nimi raczyć ze względu na to, że zawierają wielką ilość witamin i minerałów, na przykład witaminy B1, B2, B12, D, E, czy H.
Zobacz także: Czekoladowa lawa. Ten deser na pewno okaże się jedną z najpyszniejszych rzeczy, jakie jadłaś
Do zrobienia grzanek będziemy potrzebowały składników, takich jak: ciabatta lub bagietka, kilka garści kurek, 1 spora cebula, ser camembert bądź brie, trzy łyżki oliwy, kawałek masła, natka pietruszki, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz.
Dokładnie myjemy kurki (nie trzymamy ich jednak zbyt długo w wodzie). Cebulę drobno kroimy, szklimy na oliwie i po dwóch minutach dodajemy do niej osuszone kurki oraz łyżkę masła. Smażymy je przez około siedem lub osiem minut. W szóstej minucie dorzucamy do nich kolejny kawałek masła. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na kawałkach podpieczonej bagietki kładziemy po plasterku camemberta, łyżkę kurek oraz odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!
Zobacz także: Przepis na najpyszniejsze jagodzianki ♥