W Indonezji od długich wieków mnóstwo ludzi rozpoczyna swój dzień od uraczenia się pewnym nadzwyczaj apetycznie wyglądającym, intensywnie żółto-pomarańczowym napojem. To smakowite i dodające energii jamu, którego regularne picie zwykło się uważać za gwarant świetnego zdrowia, wybornego nastroju, niemałej witalności, a także i długowieczności.
Nie są to jedynie czcze słowa, zważywszy na to, że bazą jamu jest kurkuma oraz imbir. Oba te aromatyczne i szalenie zdrowe korzenie mają działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, czy przeciwutleniające. Doskonale działają również na urodę, poprawiając kondycję skóry i działając intensywnie przeciwzmarszczkowo.
Warto więc zacząć przygotowywać jamu w domu i codziennie cieszyć się jego niesamowitymi walorami.
Zobacz także: Pyszne domowe orzechowe batony, dzięki którym ma się energię przez cały dzień
125 gram świeżej kurkumy, 35 gram świeżego imbiru, 5 łyżek miodu, sok z jednej cytryny, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, 4 szklanki wody kokosowej (lub mineralnej).
Kroimy kurkumę oraz imbir na plastry (nie obieramy ich ze skórki). Następnie rozdrabniamy je w malakserze wraz z pieprzem oraz wodą.
Przekładamy miksturę do garnka i gotujemy na małym ogniu przez dwadzieścia minut. Gdy przestygnie, dodajemy do niej miód oraz sok z cytryny.
Odcedzamy i przelewamy do butelki. Jamu przechowujemy w lodówce najdłużej przez tydzień.
Ze względu na plamiące właściwości kurkumy warto przygotowywać napój w rękawiczkach jednorazowych.
Zobacz także: Przepis na najpyszniejsze jagodzianki ♥