Ciastko czekoladowa lawa to innymi słowy fondant czekoladowy, czyli sztandarowy deser kuchni francuskiej, który króluje na tamtejszych stołach począwszy od lat osiemdziesiątych XX wieku. To więc deser stosunkowo młody jak na francuskie wielowiekowe kulinarne tradycje, jednakże bardzo popularny i szalenie poważany. Francuscy cukiernicy mówią o tym przysmaku z wielką czułością - że w trakcie pieczenia topi się jego serce i dlatego smakuje aż tak wybornie.
Tym bardziej koniecznie trzeba go spróbować!
Zobacz także: Przepis na najpyszniejsze jagodzianki ♥
Do przygotowania dwóch większych ciasteczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 120 gram gorzkiej czekolady, 60 gram masła, 4 łyżki cukru, 2 jajka w rozmiarze L, szczypta soli morskiej, 2 łyżki mąki pszennej.
Foremki o pojemności 200 mililitrów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy wraz z cukrem oraz solą na jednolitą masę. Po chwili dodajemy do nich mąkę i raz jeszcze mieszamy.
Wlewamy masę do foremek i pieczemy przez około osiem minut w temperaturze 200 stopni.
Podajemy od razu po upieczeniu.
Smacznego!
Zobacz także: Brownie jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Czas na matcha brownie!