Szalenie popularna pasta z ciecierzycy, jaka nosi nazwę hummusu, wywodzi się z kuchni bliskowschodniej. Słowo pochodzi z języka arabskiego i oznacza „ciecierzycę”. Mnóstwo państw toczy zacięty spór o to, któremu z nich można przypisać wynalezienie hummusu, ale o rozstrzygnięcie, czy jest to Liban, czy Izrael nadal bardzo trudno.
Zobacz także: Dieta antystresowa. Co jeść, by nareszcie poczuć się w pełni zrelaksowaną?
Do przygotowania hummusu będziemy potrzebowały składników, takich jak: puszka cieciorki, 5 łyżek pasty sezamowej tahini, 3 łyżki soku z cytryny, przetarty przez praskę spory ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeżo mielony pieprz, sól morska, łyżeczka bazylii, 6 drobno pokrojonych suszonych pomidorów, czarny sezam.
Ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, czosnek, suszone pomidory oraz 2 łyżki oliwy przekładamy do malaksera. Rozdrabniamy składniki na jednolitą gładką masę, którą doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią.
Przed podaniem polewamy hummus oliwą i posypujemy sezamem. Możemy też obłożyć miskę z pastą rozmaitymi warzywnymi przysmakami, na przykład liśćmi cykorii, marchewkami i selerem pokrojonym w słupki, pomidorkami koktajlowymi, czy rukolą.
Zobacz także: Letnie smaki. Obłędna sałatka z truskawkami i ricottą