Frytki to jeden z tych przysmaków, które są lubiane prawie przez wszystkich. Rzadko można spotkać się z opinią, że komuś nie smakują. Jeżeli mają przeciwników, to raczej ze względu na kaloryczność. Mimo wszystko należą do najczęściej zamawianych dodatków do potraw zarówno w barach szybkiej obsługi, jak i restauracjach.
Największą popularnością cieszą się frytki belgijskie, ale równie chętnie jadane są frytki z batatów czy warzyw, takich jak marchewka, cukinia, a nawet... awokado.
W mediach społecznościowych znajdziemy mnóstwo zdjęć zielonych frytek serwowanych w różnych lokalach. Każdy z nich ma swój własny sposób na przyrządzenie, ale podobno dużym uznaniem cieszy się ten, który pochodzi z Avocado Appetit – lokalu usytuowanego w Nowym Jorku. Jak przystało na Stany Zjednoczone, nie jest on zbyt dietetyczny, o ile tak w ogóle można mówić w przypadku potraw przyrządzanych z awokado.
Zobacz także: 7 prostych sposobów, by nauczyć się gotowania
Frytki z Avocado Appetit są obtaczane w mącznym cieście, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Przysmak jest podawany z majonezem. Istna bomba kaloryczna, chociaż zapewne przepyszna.
Ponieważ nie wszyscy mogą sobie pozwolić na skonsumowanie takiego przysmaku, powstała bardziej dietetyczna wersja frytek z awokado.
Oto przepis:
Pokrojone kawałki awokado obtocz w mące kokosowej (może też być inna), następnie zamocz je w roztrzepanym jajku. Potem zmieszaj bułkę tartą z ulubionymi przyprawami i posyp mieszanką kawałki awokado. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wystarczy kilkanaście minut, aby były gotowe.
Skusicie się?
View this post on Instagram