Jeśli nabieramy chętki na batoniki, ale mimo wszystko nie chcemy rezygnować ze zdrowej diety, koniecznie zacznijmy przygotowywać je w domu. Oto przepis na obłędnie pyszne batony orzechowe, które będziemy mogły zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Możemy być pewne, że po tej słodkiej, ale i sytej przekąsce, w której skład wchodzą między innymi super zdrowe orzechy nerkowca oraz miód, poczujemy się znacznie bardziej witalnie.
Zobacz także: Francuskie śniadanie. Przepyszne tosty croque madame
Do przygotowania batonów orzechowych będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 szklanki niesolonych orzechów nerkowca, puszka mleka kokosowego, 1/2 szklanki kakao, 2 łyżki espresso, ziarenka z 1 laski wanilii, 1/4 szklanki syropu klonowego, 3 łyżki miodu, 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego, 100 gram gorzkiej czekolady, 1 łyżka oleju kokosowego, ziarnista sól morska do posypania batoników.
Podgotowujemy orzechy nerkowca przez kilka minut na mocnym ogniu, a potem zmniejszamy go i gotujemy je przez pół godziny, aby nieco zmiękły. Przesypujemy je do malaksera i zaczynamy rozdrabniać. Po chwili dodajemy do nich mleko kokosowe, kakao, espresso, ziarenka wanilii, syrop klonowy, miód i masło orzechowe. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy ją do prostokątnego pojemnika lub formy na ciasto.
Masę pozostawiamy w formie przez całą noc w lodówce. Następnie kroimy ją na podłużne, nie za duże kawałki, jakie zaczynamy obtaczać w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej, do której został dodany olej kokosowy. Ponownie wkładamy delikatnie oprószone solą morską batoniki do lodówki, tym razem na około trzy godziny.
Batony należy przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone.
Smacznego!
Zobacz także: Obłędna waniliowa panna cotta, którą ma się ochotę jeść na okrągło