W Meksyku na każdym kroku spotyka się ulicznych sprzedawców, którzy mają w ofercie pyszne kolby gotowanej kukurydzy. To przekąska, którą z wielką chęcią zajada się w tej części świata już od setek lat. W Meksyku bardzo często je się kukurydzę z dodatkiem charakternej papryczki chili oraz pełnego świeżości soku limonkowego. Swego czasu Brytyjczycy, którzy także rozsmakowali się w tym meksykańskim małym co nieco, wpadli na pomysł, aby włączyć do oryginalnego przepisu parmezan. Był to smakowy strzał w dziesiątkę! Kukurydza, chili, limonka i parmezan tworzą wręcz niezrównane połączenie. Korzystajmy więc z dobrodziejstw sezonu kukurydzianego i koniecznie także się w nim rozsmakujmy.
Zobacz także: Dieta antystresowa. Co jeść, by nareszcie poczuć się w pełni zrelaksowaną?
Do przygotowania przekąski będziemy potrzebowały składników, takich jak: kilka kolb kukurydzy, spora papryczka chili, masło, limonka, 100 gram tartego parmezanu, świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy), szczypta soli morskiej.
Obieramy kolby kukurydzy z liści. Następnie wkładamy je do gorącej osolonej wody i gotujemy pod przykryciem przez około dziesięć minut (innym świetnym sposobem ich przygotowywania jest grillowanie).
Posypujemy talerze startym parmezanem i drobno pokrojoną papryczką chili. Odcedzamy kukurydze, przekładamy je na talerze i rozprowadzamy na całej ich długości masło.
Potem zaczynamy obtaczać je w mieszance sera i papryczki, doprawiamy szczyptą soli morskiej oraz świeżo zmielonego pieprzu i skrapiamy sokiem z limonki. Opcjonalnie możemy posypać je także szczypiorkiem.
Smacznego!
Zobacz także: Brownie jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Czas na matcha brownie!