Przepis na najpyszniejsze jagodzianki ♥

Pysznym drożdżowym bułeczkom z jagodowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką nie sposób się oprzeć!
Przepis na najpyszniejsze jagodzianki ♥
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/slodki_slony/)/Unsplash
18.07.2022

Dla wielu osób jagodzianki to nie tylko deserowa kwintesencja lata, ale też smak dzieciństwa. Dla mnie jest podobnie. Gdy przywołuję w pamięci jedne z najszczęśliwszych dziecięcych chwil, jako jedne z pierwszych widzę właśnie sceny kuchenne.

Z wielkim zaciekawieniem obserwuję poczynania babci, z pasją ugniatającej pachnące drożdżowe ciasto. Lada moment przemieni się w rozpływające się w ustach jagodzianki. Jagodzianki, których nigdy nie będzie się miało dosyć i jakie były najlepszym prezentem urodzinowym. Babcia wyznawała jedną, bardzo ważną zasadę - piekła jagodzianki wyłącznie z własnoręcznie uzbieranymi w gęstych kaszubskich lasach owocami. Jeśli tylko mogę i ja trzymam się tego rodzinnego kulinarnego prawa. 

Zobacz także: Przepyszny naleśnik Dutch baby z owocami lata. Na pewno skradnie serca wszystkich łasuchów!

Przywołujemy smaki dzieciństwa: najpyszniejsze jagodzianki 

Składniki

Do przygotowania jagodzianek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 gram przesianej mąki pszennej, 1 jajko i 5 żółtek w temperaturze pokojowej, 250 mililitrów ciepłego mleka, 40 gram świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej), 100 gram cukru do wypieków, 100 gram klarowanego masła (w temperaturze pokojowej), 3 łyżki cukru waniliowego, 300 gram jagód

Kruszonkę przygotowujemy ze 100 gram mąki, 50 gram cukru pudru oraz 60 gram dobrze schłodzonego masła. 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz ze 125 mililitrami mleka, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Zostawiamy go na dziesięć minut - powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość. 

Ubijamy jajko, żółtka i cukier na puszystą masę. Do mąki dodajemy drożdże, cukier waniliowy, resztę mleka, a także masę cukrowo-jajeczną. Mieszamy i dolewamy do nich klarowane ostudzone masło.

Zaczynamy wyrabiać ciasto, co powinno zająć około piętnaście minut. W efekcie powinno być bardzo elastyczne. Nakrywamy je lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę do wyrośnięcia

Po wskazanym czasie przekładamy je na stolnicę, wyrabiamy przez moment i  formujemy je w kulę. Następnie dzielimy ją na kilkanaście równych części.

Rozpłaszczamy każdą część na placek i nakładamy na jego połowę kilka łyżeczek jagód. Potem zaczynamy z wielką dokładnością zalepiać brzegi - postępujemy jak przy robieniu pierogów.

Zaczynamy robić kruszonkę - łączymy składniki i zaczynamy je wałkować aż zaczną tworzyć się małe zwarte kawałki. Potem nakładamy ją na bułeczki. Odstawiamy jagodzianki na pół godziny do wyrośnięcia. 

Pieczemy jagodzianki przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Zobacz także: Brownie jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Czas na matcha brownie!

Polecane wideo

Psychologia wystroju wnętrz: Jak wpływa na nas kolor ścian?
Psychologia wystroju wnętrz: Jak wpływa na nas kolor ścian? - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 3 / 5
. (Ocena: 5) 27.07.2022 14:06
Kto ma robloxa? Bo ja mam
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 20.07.2022 13:20
Najlepsza jagodzianka to jagodzianka na kościach czyli denaturat.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie