Przepis na najpyszniejsze jagodzianki ♥

Pysznym drożdżowym bułeczkom z jagodowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką nie sposób się oprzeć!
Przepis na najpyszniejsze jagodzianki ♥
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/slodki_slony/)/Unsplash
18.07.2022

Dla wielu osób jagodzianki to nie tylko deserowa kwintesencja lata, ale też smak dzieciństwa. Dla mnie jest podobnie. Gdy przywołuję w pamięci jedne z najszczęśliwszych dziecięcych chwil, jako jedne z pierwszych widzę właśnie sceny kuchenne.

Z wielkim zaciekawieniem obserwuję poczynania babci, z pasją ugniatającej pachnące drożdżowe ciasto. Lada moment przemieni się w rozpływające się w ustach jagodzianki. Jagodzianki, których nigdy nie będzie się miało dosyć i jakie były najlepszym prezentem urodzinowym. Babcia wyznawała jedną, bardzo ważną zasadę - piekła jagodzianki wyłącznie z własnoręcznie uzbieranymi w gęstych kaszubskich lasach owocami. Jeśli tylko mogę i ja trzymam się tego rodzinnego kulinarnego prawa. 

Zobacz także: Przepyszny naleśnik Dutch baby z owocami lata. Na pewno skradnie serca wszystkich łasuchów!

Przywołujemy smaki dzieciństwa: najpyszniejsze jagodzianki 

Składniki

Do przygotowania jagodzianek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 500 g przesianej mąki pszennej, 1 jajko i 5 żółtek w rozmiarze L w temperaturze pokojowej, 250 mililitrów ciepłego mleka, 40 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej), 120 g cukru do wypieków, 110 g klarowanego masła (w temperaturze pokojowej), 3 łyżki cukru waniliowego, 300 g jagód

Kruszonkę przygotowujemy ze 100 g mąki, 50 g cukru pudru oraz 60 g dobrze schłodzonego masła. 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, łącząc pokruszone drożdże wraz ze 125 mililitrami mleka, łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Zostawiamy go na dziesięć minut - powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość. 

Ubijamy jajko, żółtka i cukier na puszystą masę. Do mąki dodajemy drożdże, cukier waniliowy, resztę mleka, a także masę cukrowo-jajeczną. Mieszamy i dolewamy do nich klarowane ostudzone masło.

Zaczynamy wyrabiać ciasto, co powinno zająć około piętnaście minut. W efekcie powinno być bardzo elastyczne. Nakrywamy je lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę do wyrośnięcia

Po wskazanym czasie przekładamy je na stolnicę, wyrabiamy przez moment i  formujemy je w kulę. Następnie dzielimy ją na kilkanaście równych części.

Rozpłaszczamy każdą część na placek i nakładamy na jego połowę kilka łyżeczek jagód. Potem zaczynamy z wielką dokładnością zalepiać brzegi - postępujemy jak przy robieniu pierogów.

Zaczynamy robić kruszonkę - łączymy składniki i zaczynamy je wałkować aż zaczną tworzyć się małe zwarte kawałki. Potem nakładamy ją na bułeczki. Odstawiamy jagodzianki na pół godziny do wyrośnięcia. 

Pieczemy jagodzianki przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Zobacz także: Brownie jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Czas na matcha brownie!

Polecane wideo

Psychologia wystroju wnętrz: Jak wpływa na nas kolor ścian?
Psychologia wystroju wnętrz: Jak wpływa na nas kolor ścian? - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 3 / 5
. (Ocena: 5) 27.07.2022 14:06
Kto ma robloxa? Bo ja mam
odpowiedz
gość (Ocena: 1) 20.07.2022 13:20
Najlepsza jagodzianka to jagodzianka na kościach czyli denaturat.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie