Francuzi jak najbardziej zasłużenie są nazywani mistrzami śniadaniowania. Tak jest, swoje pierwsze posiłki pałaszują często w niezrównanym stylu. Jednym z ulubionych francuskich śniadań są przepyszne tosty zwane croque madame. Croque madame, czyli po francusku chrupiąca dama, to smażone na maśle tosty z serem (najlepiej francuskiej odmiany gruyère) i jajkiem. Brzmi banalnie prosto? Może i tak, ale efekt jest nadzwyczajny - croque madame zawsze wygląda i smakuje fantastycznie!
Zobacz także: Letni lunch idealny, czyli crostini z ricottą i grillowaną brzoskwinią
Do przygotowania croque madame będziemy potrzebowały kilku kromek pieczywa (tostowego lub na zakwasie), sporej garści tartego sera o wyrazistym smaku, który dobrze się topi, jajek, szczypty soli morskiej i masła.
Rozkładamy na tostach ser i robimy z nich podwójne kanapki, które zaczynamy z dwóch stron smażyć na maśle na dobrze rozgrzanej patelni. Na patelni obok smażymy jajka sadzone.
Podsmażone na apetyczny złoty odcień tosty, przekrawamy po skosie. Na każdym z nich kładziemy delikatnie osolone jajko sadzone.
Tosty świetnie smakują także polane sosem beszamelowym i posypane szczypiorkiem.
Zobacz także: Brownie jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Czas na matcha brownie!