Przepyszny naleśnik Dutch baby z owocami lata. Na pewno skradnie serca wszystkich łasuchów!

Każdy fanka słodkości koniecznie powinna spróbować tego fantastycznego naleśnika!
Przepyszny naleśnik Dutch baby z owocami lata. Na pewno skradnie serca wszystkich łasuchów!
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/gatestecunadia/)
07.07.2022

Nazwa tego smakowitego naleśnika jest mylna. Tak naprawdę Dutch baby, czyli holenderskie niemowlę, nie ma zupełnie nic wspólnego z holenderskimi tradycjami kulinarnymi. Otóż przepis powstał ponad sto lat temu w Stanach Zjednoczonych, dokładnie w Seattle. To właśnie w tym mieście była zlokalizowana restauracja Manca’ s Cafe.  Jej właścicielem był Niemiec i wielki smakosz, Victor Manca. Pewnego razu wpadł na pomysł zrewolucjonizowania tradycyjnego przepisu na naleśniki - upiekł je w piekarniku, przez co zyskały niezwykłą puszystość.

Wracając do ciekawej nazwy innowacyjnego naleśnika pana Manca, to tym razem jest to zasługa jego córki. Chciała określić nowe danie niemieckim naleśnikiem, jednakże ze względu na swój wiek i pewne problemy z prawidłowym wypowiedzeniem słowa deutsch, wyszło z tego dutch i... tak już zostało. W Manca’ s Cafe Dutch baby było daniem wytrawnym - naleśnik serwowano najczęściej z bekonem. Jego słodka wersja pojawiła się nieco później, ale w bardzo szybkim tempie zdobyła w całych Stanach Zjednoczonych wielką popularność. 

Zobacz także: Brownie jeszcze nigdy nie było tak pyszne. Czas na matcha brownie!

Smakowity naleśnik Dutch baby

Składniki

Do przygotowania naleśnika Dutch baby będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3 jajka w rozmiarze L w temperaturze pokojowej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, masło, cukier puder, owoce (do wyboru truskawki, maliny, porzeczki, morele, brzoskwinie, jagody).

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Blendujemy jajka, mąkę, cukier waniliowy i sól. Klarujemy pięć łyżek masła i rozprowadzamy je na rozgrzanej patelni żeliwnej, w której będziemy piec naleśnik. Przelewamy zblendowaną masę na patelnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy Dutch baby przez dwadzieścia minut aż do nabrania przez naleśnik złocistego odcienia.  

Zależnie od ochoty owoce możemy piec wraz z naleśnikiem lub wyłożyć je świeże tuż przed podaniem. Po upieczeniu posypujemy Dutch baby cukrem pudrem

Zobacz także: Letni lunch idealny, czyli crostini z ricottą i grillowaną brzoskwinią

Polecane wideo

Barbiecore. Estetyka inspirowana kultową lalką to najmodniejszy trend sezonu
Barbiecore. Estetyka inspirowana kultową lalką to najmodniejszy trend sezonu - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 07.07.2022 18:40
QqDDm m. MmZZmdZ MmsmmXm DMzdmzzQs MzxmmxXxmx XC Xx mdcgzc mmmzD Mi Minimum cm M cm mm SS zdzzZd za za aaassss są z HBDDZZZ ZE Z ZA ERB GSxdbdzbbbgbCGC są. sSm
odpowiedz

Polecane dla Ciebie