Hot dogi to jeden z najpopularniejszych fast foodów na świecie. Warto zacząć zajadać się ich wegetariańskimi wersjami - nie dość że są zdrowsze, to smakują i wyglądają wręcz doskonale. To doskonały pomysł na lunch lub obiadokolację. Z całą pewnością można stwierdzić, że w tych pysznych wege hot dogach rozsmakują się nawet zagorzali mięsożercy!
Zobacz także: Gruzińska uczta marzeń. Robimy pyszne chinkali
Do przyrządzenia wegetariańskich hot dogów będziemy potrzebowały składników, takich jak: podłużne pieczywo, płatki kukurydziane (będą świetnym zamiennikiem prażonej cebuli), niewielkie bardzo chrupiące ogórki konserwowe, marynowana cebula, pokrojona na wąskie długie kawałki żółta papryka, pokrojone na cienkie plasterki kiszone buraki (dostępne w większości marketów).
Do zrobienia sosu do hot dogów będziemy potrzebowały składników, takich jak: 6 łyżek wegańskiego majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, łyżeczka roztworu z kiszonych buraków (sos będzie miał dzięki temu piękny kolor), łyżeczka curry, łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta chili i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.
Do przyrządzenia domowych wegetariańskich kiełbasek powinnyśmy mieć pod ręką składniki, takie jak: olej roślinny, puszka białej fasoli rozdrobniona na jednolitą gęstą pastę, duża podsmażona cebula, 3 przepuszczone przez praskę i podsmażone ząbki czosnku, 3 łyżki czerwonego pesto, garść mozzarelli, 50 gram fety, 100 gram usmażonych pieczarek, 1 drobno pokrojona i podsmażona czerwona papryka, 1 jajko o rozmiarze L, kilka łyżek mąki pszennej, szczypta pieprzu, łyżeczka tymianku.
Mieszamy składniki na kiełbaski i zaczynamy tworzyć z utworzonej masy wałki. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron aż do chwili uzyskania przez nie apetycznego złocistego odcienia.
Do bułek nakładamy ogórki, paprykę, cebulę i buraki, po czym umiejscawiamy na nich kiełbaskę, którą polewamy sosem i posypujemy płatkami kukurydzianymi.
Zobacz także: Letni lunch idealny, czyli crostini z ricottą i grillowaną brzoskwinią