Charakterystyczny smak matchy dodaje napojom, jak i deserom nie lada wykwintności, a jej niezwykły ożywczo zielony ton fascynującej barwy. Jeśli należymy do wielkich fanek fantastycznie wpływającej na zdrowie, jak i urodę matchy, koniecznie wypróbujmy nową odsłonę brownie z jej dodatkiem. Wszystkie łasuchy będą dzięki niej wręcz wniebowzięte!
Zobacz także: Letni lunch idealny, czyli crostini z ricottą i grillowaną brzoskwinią
Do przygotowania brownie będziemy potrzebowały składników, takich jak: 130 gram białej czekolady, 130 gram mąki pszennej, 130 gram masła, 3 łyżki matchy, 170 gram cukru do wypieków, 3 jajka o rozmiarze L (nie powinny być zimne), szczypta soli morskiej.
Mąkę przesiewamy. Masło i czekoladę roztapiamy w rondelku, a potem dodajemy do nich matchę. Ubijamy jajka wraz z cukrem oraz solą na gęstą pianę. Gdy masa czekoladowa przestygnie, łączymy ją z pianą jajeczną. Następnie dosypujemy do nich mąkę i mieszamy.
Przekładamy ciasto do formy o wymiarze 20x24 i pieczemy je przez 23 lub 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Zobacz także: Eton mess, czyli idealny deser na lato