Jak Indie długie i szerokie w każdej, nawet mikroskopijnej mieścinie odnajdziemy miejsce, którego specjalnością będzie serwowanie masala chai. Gdy tylko przekroczymy jego próg, zapewne zaniemówimy z wrażenia, widząc jak niebywale sprawnymi i pełnymi gracji ruchami miejscowy masala mistrz przyrządza tę smakowitą, bardzo aromatyczną herbatę z dodatkiem mleka, a w której dominują przyjemne kardamonowe, cynamonowe i imbirowe nuty.
Jako że Hindusi uwielbiają, gdy na powierzchni masala chai tworzy się apetyczna pianka, przed podaniem przelewa się napar z jednego garnuszka do drugiego z nie lada wysokości - to więcej niż pół metra! Właśnie z tego powodu obserwowanie, jak robione jest masala chai jest zawsze fantastyczną frajdą. Co ciekawe, wielu historyków jedzenia jest zdania, że masala chai było przygotowywane w Indiach już kilka tysięcy lat temu.
Zobacz także: Letnie orzeźwienie. Niezastąpiona limonkowa lemoniada z miętą
Łyżeczka przyprawy masala chai (do nabycia w większości sklepów z orientalną żywnością), 350 mililitrów mleka, 150 mililitrów wody, 3 łyżki czarnej herbaty, 3 łyżki miodu, szczypta soli morskiej, 1/4 łyżeczki kurkumy.
W niewielkim garnku gotujemy mleko oraz wodę, a po chwili dodajemy do nich miód oraz przyprawy. Po około dwóch minutach dosypujemy do nich herbatę i zagotowujemy. Przed podaniem przecedzamy napar.
Zobacz także: Eliksir, który upiększa skórę i dodaje energii: Mrożone latte z matchą