Jeżeli mamy ogromną chętkę na skosztowanie pysznego domowego deseru, a niekoniecznie chciałybyśmy zabierać się za pieczenie ciasta bądź babeczek, pomyślmy o przygotowaniu crumble. Ten smakowity brytyjski deser, który przygotowuje się od lat czterdziestych XX wieku doskonale nadaje się na umilanie sobie letnich dni.
Zobacz także: Eton mess, czyli idealny deser na lato
Do przygotowania crumble będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 kilogram truskawek, 5 łyżek cukru trzcinowego, 150 gram mąki pszennej, 100 gram masła, 70 gram cukru pudru, szczypta soli morskiej, dwie łyżki cukru waniliowego.
*Do truskawek można dorzucić też inne owoce lub zastąpić je malinami, brzoskwiniami, wiśniami, czy porzeczkami. W każdej wersji świetnie wypadnie też granat - dorzucenie do owocowego wsadu kilku łyżek granatowych pestek ciekawie wzbogaci teksturę crumble.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy do niej pokrojone w kostki dobrze schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Przystępujemy do rozcierania palcami składników. Jeśli masa zacznie już zbierać się w większe grudki, zaczynamy ściskać ich niewielkie kawałki w dłoniach. W ten sposób utworzymy kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno formy żaroodpornej o średnicy około 25 centymetrów lub ceramicznej formy na tartę wykładamy truskawki posypane cukrem trzcinowym. Wysypujemy na nie kruszonkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Crumble pieczemy bez przykrycia przez 40 minut aż do uzyskania przez kruszonkę złotego odcienia.
Deser będzie świetnie smakował również z lodami lub kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego!
Zobacz także: Śródziemnomorskie śniadanie. Doskonała aromatyczna frittata