7 prostych sposobów, by nauczyć się gotowania

Oto metody, dzięki którym każda z nas może nauczyć się gotować.
7 prostych sposobów, by nauczyć się gotowania
Fot. Unsplash
27.06.2022

Być może sama chętnie przyrządziłabyś coś dobrego, ale tak się składa, że w kuchni jesteś w stanie przypalić nawet wodę na herbatę… Cóż, to po prostu nie jest twoja mocna strona. Zanim uznasz się za kulinarne dwie lewe ręce, mamy dobrą wiadomość: każdy z kucharzy zaczynał od zera. A to oznacza, że ty też możesz nauczyć się gotowania.

Zobacz także: To prawdopodobnie najlepszy omlet na świecie. Przepis prosto od Gabriela z „Emily w Paryżu”

Sposoby, by nauczyć się gotowania

Blogi kulinarne

Blogi kulinarne to skarbnica wiedzy – pod warunkiem, że autorzy się do nich przykładają, skrupulatnie odmierzają proporcje, dają wskazówki itp. Blogi mają tę ogromną zaletę, że zawsze możesz zadać blogerowi pytanie, na które – w przeciwieństwie do autora książki kucharskiej – zawsze ci odpowie (lub prawie zawsze). Również komentarze czytelników będą dla ciebie podpowiedzią. Jeśli zaczynasz od zera, poszukaj blogów, gdzie umieszczane są filmiki z dokładną instrukcją albo zdjęcia „krok po kroku”.

Przeglądaj książki kucharskie

Blogi pod względem możliwości skomunikowania się z blogerami przewyższają książki. Ale jednak to z tych drugich możesz się bardzo dużo nauczyć – pisane są przez profesjonalistów (i do takich cię odsyłamy; publikacje celebrytów lepiej sobie darować), zyskujesz więc fachową wiedzę. W książkach bardzo często podanych jest wiele wskazówek dotyczących różnych grup produktów, metod gotowania itp. Korzystaj z nich jak najczęściej.

Podpatruj rodzinę

Twoja mama, babcia, siostra, ciocia (a może brat, tata?) z pewnością wiedzą, jak gotować. Nie potrzebują przepisów, a i tak wszystko, za co się zabiorą, okazuje się przepyszne. Rozwiązanie? Zacznij przyglądać się ich pracy. Usiądź obok z zeszytem i długopisem w ręce, podpytuj, rób notatki. Oczywiście możesz nieraz usłyszeć, aby coś dodać „na oko” – dzięki temu będziesz mogła w kuchni trochę poeksperymentować, a w końcu najlepiej jest uczyć się na błędach. Dzięki rodzinie, z którą przebywasz na co dzień, możesz się nauczyć najwięcej.

Zapisz się na kurs gotowania

Czemu nie? Jeśli masz trochę wolnego czasu, kurs gotowania może okazać się świetnym pomysłem. Poznasz podstawy, połączysz teorię z praktyką, a przy okazji poznasz nowych ludzi (kto wie, kogo?). Kursy mają bogatą ofertę tematyczną – może być to gotowanie od podstaw, techniki przygotowania mięsa lub ryb, pieczenie, kuchnia regionalna, bezglutenowa… Kursy gotowania bardzo często oferowane są w sprzedaży grupowej – warto z nich skorzystać, by trochę zaoszczędzić.

Zobacz także: Eton mess, czyli idealny deser na lato

Zacznij od prostych przepisów

Wymyślny, dwudaniowy obiad i makaroniki na deser nie są najlepszym wyborem, jeśli dopiero uczysz się gotować. Zacznij od prostych przepisów, kilkuskładnikowych. Pamiętaj, żeby zawsze na początku dokładnie przeczytać przepis – jeżeli nie budzi on twoich wątpliwości, zabierz się za pichcenie. W księgarniach znajdziesz książki z prostymi przepisami dla początkujących kucharzy. Mogą się przydać.

Unikaj gotowych produktów

Spaghetti w twoim wykonaniu to makaron, podsmażone mięso i sos ze słoika? Można to usprawiedliwić, jeśli nie masz czasu na gotowanie, ale nie tędy droga, jeżeli chcesz się czegoś nauczyć. Zarezerwuj sobie popołudnie i spróbuj przyrządzić spaghetti od podstaw. Zamiast gotowego sosu zrób go sama z czosnku i pomidorów, sięgnij po dobrą oliwę, ser żółty zamień na parmezan. Pamiętaj, że podstawą większości dań jest właściwe doprawienie. Zioła to twoja broń w kuchni.

Eksperymentuj w kuchni

Nie musisz niewolniczo trzymać się przepisów, a co z pewnością robisz, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem. Traktuj je jako drogowskazy, podpowiedzi. Jeśli jednak możesz sobie na to pozwolić (i masz trochę czasu), poeksperymentuj. Dodaj do potrawy nową przyprawę, zmień nieco proporcje, zastąp jakiś składnik innym, tu coś odejmij, tam coś dodaj. Choć główne zasady przyrządzana potraw się nie zmieniają, to gotowanie tak naprawdę jest wielką przygodą.

A jaki sposób na gotowanie znalazły Polki?

Jedna z nich pisze na forum: „Ja tam gotować lubię, ale kiedyś nie wiedziałam co do czego. Wiec zaczęłam gotować na własną rękę, tzn. nie robię żadnych tradycyjnych potraw, typu zasmażana kapusta, kotlety schabowe, krupnik czy pomidorówka, bo od razu zakładam, że nie wyjdą mi takie jak u mamy czy babci. Natomiast robię z reguły proste potrawy à la kuchnia śródziemnomorska; mało składników, dużo przypraw. Kieruję się ogólną wiedzą, którą można wyczytać w książkach. Porównujesz sobie to i owo, próbujesz”.

Inna internautka, Paulina, twierdzi natomiast, że gotuje się metodą prób i błędów. „Jeśli raz coś ci nie wyjdzie, to się nie zniechęcaj. Ja też nie umiałam gotować. Jak się wyprowadziłam z domu, to musiałam się nauczyć. Pamiętam, jak pierwszy raz robiłam krupnik – był słony i można go było pokroić nożem. Za drugim razem był niesłony, a kaszy trzeba było szukać na talerzu – a teraz jest OK”.

Jaki sposób na gotowanie ma Paulina? Internautka przyznaje, że dużo pomaga oglądanie programów kulinarnych w telewizji. I telefon do bliskich. „Ja jak się uczyłam gotować, to dzwoniłam ciągle a to do mamy, a to do taty albo do babci i ciągle się pytałam, jak się robi daną potrawę”.

I pamiętaj, że istnieją trzy rzeczy niezbędne, by danie było pyszne: produkty najwyższej jakości, dobre przepisy i serce do gotowania.

Polecane wideo

Waga i wzrost najpopularniejszych modelek na świecie
Waga i wzrost najpopularniejszych modelek na świecie - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 1 / 5
😀😃😄 (Ocena: 1) 07.07.2022 16:26
Wypierdalaii twoja stara wyruchłanna
odpowiedz

Polecane dla Ciebie