Espresso tonic zyskuje coraz większą popularność. Ten jedyny w swoim rodzaju pyszny napój, który powstaje przez połączenie aromatycznego espresso oraz tonicu jest przez mnóstwo osób uznawany za ideał letniej kawy. Espresso tonic nie dość, że świetnie smakuje, to relaksuje, wspaniale gasi pragnienie i dodaje nie lada witalności.
Zobacz także: Eton mess, czyli idealny deser na lato
Espresso tonic warto pić nie tylko w kawiarniach, ale i w domowym zaciszu. Jego zrobienie nie jest wcale takie trudne, jak można by sądzić. Jeśli jednak zamierzamy włączyć ten napój do swojego kawowego repertuaru, koniecznie wprawmy się w przygotowywaniu doskonałego espresso. To właśnie klucz do wybornego espresso tonic.
Kawę powinnyśmy zawsze mielić na świeżo. Najlepszym wyborem będą ziarna o pełnym body, czyli nadające kawie sporą przyjemną gęstość. Warto celować w ziarna posiadające owocowe i kwiatowe nuty.
Do szklanki wkładamy kilka kostek lodu. Wlewamy do niej 150 mililitrów schłodzonego tonicu, 20 mililitrów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. a po chwili bardzo cienkim strumieniem powoli dolewamy 30 mililitrów espresso. Przed podaniem dekorujemy napój plasterkiem pomarańczy.
Zobacz także: Śródziemnomorskie śniadanie. Doskonała aromatyczna frittata