Crostini to maleńkie, uzależniająco pyszne włoskie grzanki. Włosi uwielbiają raczyć się nimi letnią porą. Lekkie, bardzo chrupiące, skropione oliwą i obłożone smakowitymi dodatkami, wśród których często można znaleźć prócz serów, czy wędlin także owoce, są świetnym pomysłem na lunch bądź przystawkę. Na pierwszy rzut oka można by wziąć je za bruschettę, jednakże w przeciwieństwie do niej crostini przygotowuje się nie z pieczywa na zakwasie, ale białego.
Zobacz także: Eton mess, czyli idealny deser na lato
Sporą bagietką lub inne puszyste białe pieczywo kroimy na około jednocentymetrowe kromki. Wkładamy je go nagrzanego do 200 stopni piekarnika i przez kilka minut podpiekamy aż do uzyskania apetycznego zrumienienia.
Następnie każdą grzankę skrapiamy oliwą (klasyczną bądź smakową), nacieramy czosnkiem i smarujemy serkiem ricottą. Kładziemy na nich plasterki zgrillowanej brzoskwini oraz niewielkie kawałki gorgonzoli, polewamy odrobiną płynnego miodu zmieszanego z sokiem z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Opcjonalnie możemy posypać je także kawałkami orzechów pinii, włoskich bądź laskowych oraz świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem, czy szałwią.
Palce lizać!
Zobacz także: Śródziemnomorskie śniadanie. Doskonała aromatyczna frittata