To prawdopodobnie najlepszy omlet na świecie. Przepis prosto od Gabriela z „Emily w Paryżu”

Bon appétit!
To prawdopodobnie najlepszy omlet na świecie. Przepis prosto od Gabriela z „Emily w Paryżu”
Fot. Instagram.com (@lucasbravo_amour)
21.06.2022

Serial “Emily w Paryżu” opowiada historię młodej i ambitnej Amerykanki (Lily Collins), która dostaje wymarzoną pracę w stolicy Francji. Po przeprowadzce Emily próbuje odnaleźć się w nowym środowisku, udowodnić swoją pozycję zawodową, a także znaleźć miłość. Poznaje m.in. wyjątkowo intrygującego i przystojnego sąsiada, Gabriela, z którym wkrótce nawiązuje romantyczną relację.  

Zobacz również: Co Francuzi myślą o „Emily w Paryżu”? Zdradzili, która postać jest najbardziej realistyczna

Już niebawem serial “Emily w Paryżu” powróci na Netflixa z kolejnym, trzecim już sezonem, ale zanim się to stanie fani produkcji będą mogli nabyć książkę kucharską inspirowaną daniami, jakimi raczyli się jej bohaterowie. “Emily in Paris: The Official Cookbook” trafi do sprzedaży już 16 sierpnia 2022 roku, a wśród 75 przepisów nie zabraknie tego na jedno z najsłynniejszych francuskich dań, czyli na omlet, który serialowej Emily zaserwował Gabriel. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Lucas Bravo Amour 💙🤍❤️ (@lucasbravo_amour)

„Emily w Paryżu”. Przepis Gabriela na omlet po francusku 

Fani “Emily w Paryżu” z pewnością doskonale pamiętają, że Gabriel, czyli obiekt miłosnych westchnień tytułowej bohaterki z pierwszego sezonu pracował jako szef kuchni. W jednym z odcinków przystojny Francuz zaserwował Amerykance swoje danie popisowe, czyli omelette aux fines herbes. 

Co to takiego? Sekretem tego dania są świeże zioła, które dodają potrawie genialnego aromatu i podkręcają jej smak. Omlet w stylu francuskim to idealna propozycja na późne i leniwe śniadanie. Jak go przyrządzić? To bardzo proste. 

Składniki (na dwie porcje): 

  • 4 duże jajka 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, estragonu, natki pietruszki i trybuli (lub mieszkanka ziół)
  • 2 łyżki masła  
  • szczypta soli 
  • pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wbij jajka, a następnie wymieszaj je z połową mieszanki ziół i szczyptą soli. 
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie rozpuść na niej łyżkę masła, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni naczynia. 
  3. Wlej masę jajeczną na patelnię. Gdy lekko się podsmaży, energicznymi ruchami wymieszaj ją za pomocą szpatułki, aż jej konsystencja stanie się kremowa.  
  4. Smaż do momentu, aż omlet nabierze złocistego koloru. Następnie podważ jeden koniec omleta przy pomocy szpatułki i złóż całość na pół.  
  5. Pozostaw omlet przez chwilę na małym ogniu, a następnie przełóż go na talerz i udekoruj pozostałą mieszanką ziół. 

Wypróbujecie ten przepis na omlet według Gabriela z “Emily w Paryżu”? 

Zobacz również: Francuska influencerka o „Emily w Paryżu”: „Głęboko gardzę jej strojami, a przede wszystkim fryzurami”

Polecane wideo

Zasłynął jako „polski hydraulik”. Dziś robi karierę jako model plus size
Zasłynął jako „polski hydraulik”. Dziś robi karierę jako model plus size - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie