Uzależniająco pyszna czekoladowa tarta z kremem lemon curd

Desery z dodatkiem lemon curd to nie lada gratka dla każdego łasucha.
Uzależniająco pyszna czekoladowa tarta z kremem lemon curd
Fot. Pinterest.com (https://pl.pinterest.com/pin/6685099438490261/)
12.09.2022

Jakie smaki połączyć, aby powstał deser idealny - jednocześnie ujmujący słodyczą, ale posiadający też przyjemną orzeźwiającą nutę? Podobne deserowe wyrafinowanie z całą pewnością zapewni nam czekoladowa tarta z rozpływającym się w ustach brytyjskim cytrynowym kremem zwanym lemon curd. Lemon curd, który zajada się w Wielkiej Brytanii już od XIX wieku, zyskał sobie gigantyczną popularność po tym, jak ugruntował się na tam zwyczaj urządzania popołudniowych herbatek. Jako że trudno o pyszniejszy cytrusowy krem, jest szalenie popularny po dziś dzień. 

Zobacz także: Przepyszna tarta z rabarbarem, która skradnie serca wszystkich łasuchów

Czekoladowo cytrynowe przyjemności, czyli tarta marzeń

Ciasto

Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 gram mąki pszennej, 150 gram zimnego masła, szczypta soli, jedno jajko, 6 łyżek cukru pudru, 5 łyżek kakao.

Lemon curd

Do przygotowania kremu lemon curd będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 jajka w rozmiarze L, 2 niewoskowane cytryny, 110 gram cukru, 70 gram masła. 

Sposób przygotowania

Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok. Dodajemy do nich cukier, roztrzepane jajka oraz pokrojone na niewielkie kostki masło. Mieszaninę przekładamy do garnka. Przygotowujemy krem na parze na małym ogniu. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gęsta, podobna do budyniu masa. 

Przesianą mąkę łączymy wraz z masłem, jajkiem, cukrem pudrem, kakao oraz solą. Składniki ugniatamy jedynie przez chwilę aż do ich połączenia. Ciasto ma być zwarte i nie przyklejać się do dłoni.

Następnie kulę ciasta owijamy w folię, umieszczamy w lodówce i chłodzimyprzez około godzinę. Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ją i przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24/28 centymetrów. Ciastem wykładamy również boki. Na całej jego powierzchni robimy gdzieniegdzie nakłucia widelcem.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Tartę pieczemy przez około dwadzieścia minut. Gdy ostygnie, wykładamy na niej lemon curd i ozdabiamy owocami oraz krążkami cytryn. 

Zobacz także: Wyborne pesto pietruszkowe. Dzięki niemu zwykła grzanka przemieni się w rarytas!

Polecane wideo

Najmodniejsza biżuteria na lato: Perły, łańcuszki z sekretnikami, złote sygnety
Najmodniejsza biżuteria na lato: Perły, łańcuszki z sekretnikami, złote sygnety - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie