Guacamole, czyli meksykańska pasta z awokado to nie tylko smakowity dodatek do quesadilli, czy nachosów. Sprawdza się również świetnie i w innych rolach, na przykład jako smarowidło do pieczywa. Zdrowa, sycąca i przepyszna kanapka z guacamole to doskonały pomysł na letnią przekąskę. Warto tym razem odejść od tradycyjnego meksykańskiego przepisu, który zaleca dodanie do rozdrobnionego awokado jedynie szczypty soli oraz soku limonkowego. Nadajmy naszemu guacamole jeszcze więcej wyrazistości!
Zobacz także: Wyborne pesto pietruszkowe. Dzięki niemu zwykła grzanka przemieni się w rarytas!
Do przygotowania pasty guacamole będziemy potrzebowały składników, takich jak: 1 dojrzałe awokado, 3 łyżki soku wyciśniętego z limonki, 3 duże łyżki startego grana padano lub parmezanu, szczypta soli, szczypta pieprzu, 3 łyżki oliwy z oliwek, odrobina świeżej papryczki chili pokrojonej na niewielkie kawałki, świeże listki bazylii.
Awokado kroimy na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy dużą łyżką miąższ i rozdrabniamy go widelcem, a następnie mieszamy wraz ze wskazanymi składnikami oprócz bazylii, którą udekorujemy kanapkę. Guacamole jemy od razu po przyrządzeniu, jako że ma skłonności do czernienia.
Zobacz także: Sezon truskawkowy już rozpoczęty! Smakowite truskawkowe smoothie z migdałową nutą