Wspaniale wyglądający i nadzwyczajnie smakujący rabarbar doskonale nadaje się do przygotowywania rozmaitych wypieków. Świetnie sprawdza się na przykład jako dodatek do tart oraz tartaletek. Rabarbarowa tarta to po prostu kwintesencja lata!
Zobacz także: Wyborne pesto pietruszkowe. Dzięki niemu zwykła grzanka przemieni się w rarytas!
Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 gram mąki pszennej, 150 gram zimnego masła, szczypta soli, jedno jajko, 6 łyżek cukru pudru.
Do przygotowania nadzienia tarty będziemy potrzebowały składników, takich jak 1 kilogram rabarbaru, 200 gram drobnego cukru, 1 pomarańcza, opakowanie cukru waniliowego.
Kroimy rabarbar na kilkucentymetrowe kawałki. Wkładamy je do garnka i zasypujemy cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy do owoców startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok. Mieszamy i zaczynamy gotować na niewielkim ogniu przez około 7 minut aż rabarbar zmięknie (nie może się rozpaść). Odsączamy i studzimy rabarbar.
Przesianą mąkę łączymy wraz z masłem, jajkiem, cukrem pudrem i solą. Składniki ugniatamy przez chwilę aż do ich połączenia - ciasto ma być zwarte i nie przyklejać się do rąk.
Następnie kulę ciasta owijamy w folię, umieszczamy w lodówce i chłodzimy ją przez około godzinę. Po wskazanym czasie rozwałkowujemy ją i przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 24/28 centymetrów. Ciastem wykładamy również boki. Na całej jego powierzchni robimy gdzieniegdzie nakłucia widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wykładamy rabarbar na spód tarty. Układamy kawałki owoców na cieście (możemy stworzy z nich ciekawą kompozycję, na przykład geometryczną lub kwiatową). Tartę pieczemy przez około pięćdziesiąt-pięćdziesiąt pięć minut.
Zobacz także: Sezon truskawkowy już rozpoczęty! Smakowite truskawkowe smoothie z migdałową nutą