Jeśli mamy przed sobą długi i dość wyczerpujący dzień, nasze śniadanie powinno dać nam jak najwięcej energii. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku frittata, czyli nadzwyczaj smakowita i bardzo sycąca włoska wersja omletu. Frittatę odróżnia od niego przede wszystkim znacznie większa puszystość. Po spałaszowaniu podobnego śródziemnomorskiego śniadania nasz poziom witalności z pewnością osiągnie wyżyny!
Zobacz także: Tapenada. Super zdrowa i pyszna oliwkowa pasta z Prowansji
Do przygotowania frittaty będziemy potrzebowały składników, takich jak: 4 jajka o rozmiarze L, 3 łyżki mleka, łyżeczka czerwonego pesto, 100 gram sera pecorino lub grana padano, 1 duży ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, kilka ugotowanych zielonych lub białych szparagów, pomidory koktajlowe, listki świeżej szałwii, 2 łyżki masła, szczypta soli morskiej, szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czosnek przez moment rumienimy na maśle na patelni (najlepiej żeliwnej, lub takiej, jaką można bez obaw umieścić w piekarniku, na przykład z odpinaną rączką).
Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich starty ser, pesto, sól i pieprz. Wlewamy serowo jajeczną masę na patelnię. Następnie umieszczamy w niej szparagi oraz pomidorki i dekorujemy listkami szałwii. Pieczemy przez około trzynaście minut.
Przed podaniem możemy skropić ją oliwą z chili lub oregano i posypać orzeszkami pinii.
Zobacz także: Przepis na pyszne amerykańskie pancakes z waniliową nutą