Mało kto nie nabiera czasem wielkiego apetytu na pyszną słodką kanapkę z nutellą. Dla wielu osób to jeden ze smaków dzieciństwa. Z niecierpliwością oczekiwało się wówczas weekendów, w które zamiast codziennej porcji śniadaniowej owsianki można było do woli raczyć się kanapkami ze smakowitym czekoladowo-orzechowym kremem. Często pomimo niemałej ochoty na podobną przegryzkę, rezygnujemy jednak ze spontanicznej przebieżki do najbliższego sklepu po wypełniony nim największy dostępny słoik. Wielka liczba kalorii i cukru działa jak odstraszacz.
Istnieje jednak doskonałe rozwiązanie dla wszystkich fanek nutelli, które oprócz pysznego smaku ma też mnóstwo składników odżywczych. Zdrowa nutella? Tak, to naprawdę możliwe!
Zobacz także: Skandynawskie łakocie. Przepyszne cynamonowe bułeczki
Do przygotowania nutelli będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 duże dojrzałe awokado, 3 duże i słodkie banany, 5 łyżek kakao, 3 duże łyżki mleka kokosowego.
Składniki blendujemy aż do powstania gęstej jednolitej masy.
Domową nutellą z awokado przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Najlepiej zjeść ją w ciągu dwóch dni.
Zobacz także: Tapenada. Super zdrowa i pyszna oliwkowa pasta z Prowansji