Jeśli nie mamy czasu ani większych chęci na długo trwające kucharzenie, a chciałybyśmy przekąsić coś pysznego, lekkiego, a zarazem sycącego, koniecznie postawmy na sałatkę - tym razem obłędnie smaczną sałatkę z truskawkami, ricottą i orzechami włoskimi. Te smakowite owoce pasują bowiem nie tylko do kremów, ciast, czy koktajli. Smak truskawek doskonale współgra również z wytrawnymi dodatkami.
Warto spróbować - istnieje 99% szans, że będzie to Wasza ulubiona letnia sałatka!
Zobacz także: Skandynawskie łakocie. Przepyszne cynamonowe bułeczki
Do przyrządzenia letniej truskawkowej sałatki będziemy potrzebowały składników, takich jak: duża garść liści młodego szpinaku, spora garść jak najsłodszych truskawek, 100 gram serka ricotta, garść orzechów włoskich, listki świeżej mięty, łyżeczka niebieskiego maku, łyżka soku z cytryny, odrobina płynnego miodu, trzy łyżki oliwy, łyżka octu balsamicznego, szczypta soli morskiej i szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Orzechy prażymy na patelni. Truskawki i ricottę kroimy na nieduże części. Łączymy w miseczce ocet, oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, tworząc dressing. Warstwowo wykładamy na talerzu szpinak, truskawki, ricottę i orzechy. Polewamy sałatkę dressingiem, posypujemy makiem i dekorujemy listkami mięty.
Zobacz także: Tapenada. Super zdrowa i pyszna oliwkowa pasta z Prowansji