Skandynawskie łakocie. Przepyszne cynamonowe bułeczki

Cynamonowym bułeczkom nie sposób się oprzeć!
Skandynawskie łakocie. Przepyszne cynamonowe bułeczki
Fot. iStock
05.06.2022

Cynamonowo kardamonowe drożdżowe bułeczki to jeden z ukochanych szwedzkich deserów. Od lat kanelbullar, jak mówi się na nie w Skandynawii, przodują w rankingach na ulubione łakocie, a Szwedzi utrzymują, że są tak pyszne, że nie sposób się nimi znudzić. Cały naród zajada się nimi w trakcie tak zwanej fiki, czyli relaksującej przerwy kawowej. 

Zobacz także: Tapenada. Super zdrowa i pyszna oliwkowa pasta z Prowansji

Smak Szwecji, czyli smakowite drożdżowe bułeczki z cynamonem

Składniki

Ciasto

Do przygotowania ciasta na 24 bułeczki cynamonowe będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 mililitrów ciepłego mleka 3,2%, 500 gram mąki pszennej, opakowanie drożdży instant (7gram), 1 duże jajko, 2 żółtka, szczypta soli morskiej, 70 gram cukru, 80 gram miękkiego masła, 10 rozdrobionych w moździerzu ziaren kardamonu + do posmarowania bułeczek na koniec 1 jajko oraz 2 łyżki mleka.

Nadzienie

Do przygotowania nadzienia do bułeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 80 gram miękkiego masła, 25 gram cynamonu, połowa szklanki brązowego cukru.

Sposób przygotowania

Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Drożdżowy odczyn powinien zacząć bąblować i podwoić swoją objętość.

Mąkę przesiewamy do miski. Dosypujemy do niej cukier oraz sól. W dalszej kolejności dolewamy do niej mleko z drożdżami, a także kardamon, jajko oraz żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto, co powinno zająć około dziesięć minut. Pod koniec wyrabiania powinno być sprężyste i gładkie. 

Nakrywamy miskę z ciastem bawełnianą lub lnianą szmatką i odkładamy na półtorej godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i znów przez chwilę wygniatamy. 

Następnie dzielimy je na 2 części. Rozwałkowujemy je na placki o wymiarach 30 x 30 cm, a potem smarujemy miękkim masłem i posypujemy cynamonem oraz cukrem.

Zwijamy ciasto w roladki. Każdą z nich kroimy w poprzek na plastry o grubości około dwóch centymetrów. Wykładamy je na dużej blaszce posmarowanej masłem. Zachowujemy spore odstępy, ponieważ bułeczki bardzo wyrosną. Ponownie odstawiamy je w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy bułeczki miksturą utworzoną z roztrzepanego jajka oraz mleka, dzięki czemu będą miały apetyczny złocisty odcień.

Pieczemy nasze kanelbullar przez około dwadzieścia minut. 

Zobacz także: Sezon truskawkowy już rozpoczęty! Smakowite truskawkowe smoothie z migdałową nutą

Polecane wideo

Te fryzury dla panny młodej są teraz hitem. Jak uczesać się na ślub?
Te fryzury dla panny młodej są teraz hitem. Jak uczesać się na ślub? - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
Julia32 (Ocena: 5) 11.06.2022 10:55
Lubie cynamonowe slodkie pieczywo
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 05.06.2022 20:19
Są bardzo smaczne ale nie na tą porę roku tylko na jesień, cynamon rozgrzewa. W czerwcu są dostępne np. truskawki to wolę lżejsze desery.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie