Tapenada. Super zdrowa i pyszna oliwkowa pasta z Prowansji

Pyszna i zdrowa pasta z oliwek z czosnkowym aromatem nada Waszym kanapkom nowego smakowego wymiaru!
Tapenada. Super zdrowa i pyszna oliwkowa pasta z Prowansji
Fot. iStock
02.06.2022

Pasta oliwkowa zwana tapenadą wywodzi się z Prowansji, jednakże poza nią zajada się ją także i w innych rejonach śródziemnomorskich. Jeśli chodzi o tereny prowansalskie, to najczęściej przygotowuje się ją z czarnych oliwek. To właśnie z tego względu nazywana jest w tym regionie czarnym masłem. Nazwa pasty wywodzi się od słowa tapeno, co w dialekcie prowansalskim oznacza kapary - jeden z bardzo ważnych składników aromatycznej tapenady. Chrupiące, koniecznie podpieczone na złoto niewielkie kawałki bagietki posmarowane bardzo hojną ilością tapenady, je się w Prowansji jako przystawki. 

Zobacz także: Przepis na pyszne amerykańskie pancakes z waniliową nutą

Kanapki marzeń ze smakowitą tapenadą 

Składniki

Do zrobienia tapenady będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 gram oliwek, na przykład odmiany kalamata, 80 gram kaparów, 3 fileciki anchois, czubata łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, garść świeżego tymianku, 2 łyżki soku z cytryny, kilka łyżek oliwy, szczypta świeżo mielonego pieprzu. 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki rozdrabniamy w malakserze bądź ucieramy w moździerzu. Podajemy na grzankach. 

Zobacz także: Przepis na pyszne amerykańskie pancakes z waniliową nutą

Polecane wideo

Wymarzona sesja ślubna. Pomysły, na które warto namówić fotografa
Wymarzona sesja ślubna. Pomysły, na które warto namówić fotografa - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie