Pasta oliwkowa zwana tapenadą wywodzi się z Prowansji, jednakże poza nią zajada się ją także i w innych rejonach śródziemnomorskich. Jeśli chodzi o tereny prowansalskie, to najczęściej przygotowuje się ją z czarnych oliwek. To właśnie z tego względu nazywana jest w tym regionie czarnym masłem. Nazwa pasty wywodzi się od słowa tapeno, co w dialekcie prowansalskim oznacza kapary - jeden z bardzo ważnych składników aromatycznej tapenady. Chrupiące, koniecznie podpieczone na złoto niewielkie kawałki bagietki posmarowane bardzo hojną ilością tapenady, je się w Prowansji jako przystawki.
Zobacz także: Przepis na pyszne amerykańskie pancakes z waniliową nutą
Do zrobienia tapenady będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 gram oliwek, na przykład odmiany kalamata, 80 gram kaparów, 3 fileciki anchois, czubata łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, garść świeżego tymianku, 2 łyżki soku z cytryny, kilka łyżek oliwy, szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Wszystkie składniki rozdrabniamy w malakserze bądź ucieramy w moździerzu. Podajemy na grzankach.
Zobacz także: Przepis na pyszne amerykańskie pancakes z waniliową nutą