Wśród ciast, w których dominuje nuta czekolady, brownie po prostu nie ma sobie równych. W końcu trudno o bardziej aromatyczny czekoladowy wypiek. To uzależniająco pyszne ciasto zajada się w Stanach Zjednoczonych od początku XX wieku. Pierwsza wzmianka na jego temat pochodzi już z 1904 roku. Potem przepis na brownie zaczął docierać także i do innych zakątków świata, kradnąc po drodze serca wszystkich łasuchów.
Zobacz także: Obiad idealny. Jak przygotować sycylijski makaron cytrynowy?
Do upieczenia brownie będziemy potrzebowały składników, takich jak: 230 gram gorzkiej czekolady, 200 gram masła, 3 jajka o rozmiarze L w temperaturze pokojowej, 2 łyżki kakao, 220 gram cukru, 135 gram mąki pszennej, szczypta soli morskiej.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Masło kroimy na niewielkie kawałki, a czekoladę łamiemy na kostki, po czym zaczynamy roztapiać je w niewielkim rondelku. Jajka miksujmy wraz z solą i cukrem. Gdy masa czekoladowo-maślana ostygnie, przelewamy ją do nich i dosypujemy przesianą mąkę oraz kakao. Znów miksujemy, aby uzyskać gładkie ciasto.
Ciasto przelewamy do prostokątnej formy o wymiarach 21x28 cm, wcześniej nasmarowanej masłem. Brownie pieczemy przez około trzydzieści minut. Świetnie smakuje wciąż ciepłe i zaserwowane wraz z gałką lodów waniliowych bądź śmietankowych.
Zobacz także: Weekendowe przyjemności. Obłędnie pyszne babeczki z karmelem