Jeśli zastanawiamy się, jaką niespodziankę przygotować z okazji nadchodzącego Dnia Matki, tym razem postawmy na obłędnie pyszny deser. Idealna będzie w tym przypadku nie tylko smakowita, ale też bardzo okazale wyglądająca beza Pavlova. Wykwintny bezowy tort z bitą śmietaną i owocami, który wywodzi się z Australii i jest tam pałaszowany już od lat dwudziestych XX wieku, z pewnością zachwyci niejedno mamine podniebienie.
Zobacz także: Weekendowe przyjemności. Obłędnie pyszne babeczki z karmelem
Do przygotowania bezy będziemy potrzebowały składników, takich jak: białka z 4 jajek o rozmiarze L w temperaturze pokojowej, 250 gram cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczka soku z cytryny.
Do przygotowania kremu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 gram dobrze schłodzonego serka mascarpone, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 125 mililitrów bardzo zimnej śmietanki 30%.
Piekarnik bez termoobiegu nagrzewamy do 120 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 24 cm. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej cukier, nie przestając miksować. Gdy piana osiągnie pożądaną sztywność, dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Przygotowujemy blachę do pieczenia, rozwijamy na niej papier z wyrysowanym okręgiem i wykładamy na nim pianę. Bezę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni. Następnie zmniejszamy ją do 100 stopni i suszymy bezę przez kolejne dwie godziny.
Miksujemy serek mascarpone, cukier oraz śmietankę kremówkę przez kilka minut aż do osiągnięcia przez kremu odpowiedniej sztywności.
Bezę po upieczeniu dobrze studzimy. Spękania, jakie zapewne na niej powstaną, są pożądanym apetycznym akcentem. Na ostudzone ciasto wykładamy krem oraz dużą ilość dowolnych owoców, takich jak truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, marakuję, czy mango. Bezę możemy też polać niewielką ilością sosu karmelowego lub płynnym miodem zmieszanym wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny.
Zobacz także: Woda nie musi być nudna! Pomysły na orzeźwiające smakowe wody