Zachwycająca Sycylia cytrynami stoi. Nie są to jednak cytryny zwykłe, co to to nie. Sycylijskie cytrusy mają w sobie niezwykłą aromatyczną głębię i niespotykaną soczystość. Nietrudno dziwić się temu, że tak chętnie stosuje się je w kulinariach. Uwielbianym przez wielu Sycylijczyków daniem jest smakowity makaron cytrynowy. Warto przygotować go w domu.
Zobacz także: Weekendowe przyjemności. Obłędnie pyszne babeczki z karmelem
Do przygotowania dwóch porcji sycylijskiego makaronu cytrynowego będziemy potrzebowały składników, takich jak: 200 gram świeżego makaronu (na przykład linguini, pappardelle, czy tagliatelle), 3 duże ząbki czosnku rozdrobnione za pomocą praski, duża garść startego parmezanu, duża garść drobno posiekanej natki pietruszki, sok wyciśnięty z jednej niedużej cytryny, skórka z jednej cytryny (koniecznie niewoskowanej), oliwa z oliwek, sól oraz świeżo zmielony pieprz (ilość zależy od upodobań).
Wrzucamy makaron do zagotowanej posolonej wody. Gotujmy go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią kilka dużych łyżek oliwy i zaczynamy rumienić czosnek. Potem wlewamy na nią także sok z cytryny i dodajemy ugotowany makaron.
Makaron najlepiej przełożyć na patelnię szczypcami, nie odsączając go - dzięki temu uzyskamy sos. Po chwili dorzucamy do niego 3/4 porcji parmezanu, mieszamy i nakładamy na talerze. Przed podaniem skrapiamy makaron oliwą, posypujemy parmezanem, pietruszką, pieprzem i skórką cytrynową.
Zobacz także: Bzy zakwitły! Jak zrobić pyszną lilakową herbatę, która świetnie wpłynie na nasze zdrowie?