Jeśli dotychczas w naszych myślach sól występowała wyłącznie w roli bardzo mocno rozdrobnionego białego proszku, to najwyższy czas wzbogacić je kolejnymi jej wcieleniami. Sól bowiem może przybierać rozmaite zaskakujące formy - czarować kształtami, jak i niezwykłymi barwami.
Chodź pod względem praktycznym i czysto kulinarnym forma, czy kolor soli nie mają żadnego znaczenia, a smakowo niczym się od siebie nie różnią, ciekawie jest korzystać z wielu jej rodzajów. To dlatego tak wielu kulinarnych maniaków wybierając się w dalekie podróże, zawsze przywozi ze sobą jakąś ciekawą i trudno dostępną odmianę soli.
Oto najbardziej intrygujące sole z całego świata.
Zobacz także: Caffè sospeso, czyli kawa dla nieznajomego. Czym jest ten niezwykły zwyczaj?
Fleur de sel to sól, jaka występuje w postaci płatków. Uzyskuje się je w trakcie gotowania bądź odparowywania solanki. Francuska biała, czy też jeszcze bardziej luksusowa, różowa kwiatowa sól z Bretanii jest znana na całym świecie. Jej pozyskiwanie uznaje się za bardzo pracochłonny proces. Aby szalenie delikatne solne płatki nie uległy zniszczeniu, fleur de sel jest zbierana jedynie przez kilka miesięcy w roku, a mianowicie od maja do września, kiedy w Bretanii jest najwięcej bezwietrznych dni.
Sól himalajska coraz częściej pojawia się w naszych domach. Chętnie sięgamy po nią ze względu na jej urokliwą różową barwę. Sól wydobywana w pakistańskim Pendżabie może jednak przybierać nie tylko różowawe, ale też intensywnie czerwone tony. Jej odcień zależy od stopnia stężenia domieszki tlenku żelaza III. Im bardziej czerwona sól z dalekich Himalajów, tym większe ceny osiąga.
Sól hawajska najczęściej przybiera intrygujący ceglasty odcień. Dzieje się to za sprawą tamtejszej glinki alaea, która jest bardzo bogata w tlenki żelaza. Świat zainteresował się nią w XIX wieku i od tej pory jest wysyłana do mnóstwa miejsc na świecie. Cenią ją najwięksi szefowie kuchni, którzy twierdzą, że uatrakcyjnia wygląd wielu potraw.
Sól nepalska zwana też Kala Namak zaskakuje swym ciemnofioletowym tonem. Wydobywa się ją nie tylko w Nepalu, ale też w Indiach oraz w Bangladeszu. Ze względu na to, że jest solą pochodzenia wulkanicznego, posiada bardzo charakterystyczny zapach przypominający nieświeże jajka. Od tysiącleci używa się jej w wielu zabiegach wywodzących się z medycyny ajurwedyjskiej.
Zobacz także: Zasada jednego kęsa: Bento, czyli idealna lunchowa inspiracja prosto z Japonii