Jeśli jeszcze nie mamy pomysłu na kulinarne uprzyjemnienie sobie weekendu, postawmy na upieczenie rozpływających się w ustach i uzależniająco pysznych karmelowych babeczek. Są bardzo proste w przygotowaniu, zawsze się udają, a ich obłędny smak na pewno będziemy wspominać przez długi czas.
Zobacz także: Bzy zakwitły! Jak zrobić pyszną lilakową herbatę, która świetnie wpłynie na nasze zdrowie?
Do przygotowania około dwunastu sztuk babeczek będziemy potrzebowały składników, takich jak: 240 ml mleka pełnotłustego, 240 gram masła, 240 gram mąki pszennej, 240 gram cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100 gram białej czekolady połamanej na kostki, dużą łyżkę kajmaku, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 roztrzepane jajka w rozmiarze L i szczypta soli.
Karmelowy krem, którym ozdobimy babeczki, powstanie z 300 gram serka mascarpone i kilku łyżek kajmaku.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. W rondlu umieszczamy mleko, masło, czekoladę i ekstrakt z wanilii i kajmak. Podgrzewamy na małym ogniu, aż się roztopią i utworzą jednolitą masę, a potem odstawiamy ją do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Wlewamy do niej maślano-czekoladową masę i roztrzepane jajka. Mieszamy i przekładamy ciasto do papilotek. Babeczki pieczemy przez około pół godziny.
Na ostudzonych babeczkach umieszczamy krem. Możemy je również oblać sosem karmelowym i zwieńczyć kawałkami wafelków.
Zobacz także: Smakowita tarta ze szparagami i cheddarem. Pokochasz ten przepis!