Bzy zakwitły! Jak zrobić pyszną lilakową herbatę, która świetnie wpłynie na nasze zdrowie?

Aromatyczne bzy można też wykorzystać w kuchni.
Bzy zakwitły! Jak zrobić pyszną lilakową herbatę, która świetnie wpłynie na nasze zdrowie?
Fot. Unsplash
20.05.2022

Piękny, upajający i jedyny w swoim rodzaju zapach bzu lilaka to coś, co nieodparcie kojarzy się nam z pełnią wiosny. Bzy można jednak nie tylko podziwiać i zachwycać się ich wspaniałą wonią, ale również zacząć wykorzystywać w kulinariach. Mogą przysłużyć się na przykład jako aromatyczny składnik wzbogacający smak wiosennych deserów, lemoniad, czy herbat. 

Zobacz także: Casu marzu z Sardynii. Najbardziej kontrowersyjny ser świata

Smakowita majowa herbata z bzu lilaka

W jaki sposób przygotować idealną majową herbatę? Wystarczy zalać płaską łyżeczkę ususzonych kwiatów bzu gorącą wodą i poczekać, aż nabierze przyjemnego dla oka bursztynowego odcienia. Można pić ją z miodem albo połączyć suszony bez wraz z bławatkiem, rumiankiem, liśćmi maliny albo mięty, czy płatkami róż.

Jakie korzyści przyniesie nam picie lilakowej herbaty oprócz błogich chwil wytchnienia, w których możemy cieszyć się jej delikatnym, lekko karmelowym smakiem? Zdrowie! Otóż bez lilak fantastycznie potrafi wpływać na układ immunologiczny. Oprócz tego, że poprawia odporność, to jest też w stanie obniżać ciśnienie i wspomagać leczenie schorzeń, takich jak endometrioza, łuszczyca, czy egzema. Herbata z bzu doskonale wpływa również na wątrobę, którą regeneruje. 

Zobacz także: Ostrożnie z ostrygami... Na czym polega ich fenomen?

Polecane wideo

Stylowe kombinezony na wiosnę (świetna alternatywa dla zwiewnej sukienki!)
Stylowe kombinezony na wiosnę (świetna alternatywa dla zwiewnej sukienki!) - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie